Na niedzielny obiad proponuję aromatyczną kaszę gryczaną podaną z warzywami i piersią z kurczaka. To takie przaśne i szybkie danie, ale jednocześnie wygląda "całkiem całkiem" :-) A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda :-)
Od wielu lat kasza gryczana bezapelacyjnie kojarzyła mi się tylko z gulaszami. Ciężkie (często pyszne) sosy, ogórek kiszony albo buraczki - tak zawsze mi się jawiła, jako skromny dodatek do wszystkiego na talerzu. Teraz wiem, że na szczęście tamte czasy już nie wrócą i kasza może być podstawą dania, a nie tylko przystawką. Może być użyta w takich właśnie jednogarnkowcach, jako farsz do pierogów czy też gołąbków, jako główny składnik różnego rodzaju placuszków. No i jest niezwykle zdrowa, co ciekawe nie jest zbożem, nie zawiera glutenu. Zawiera sporo błonnika, wysokiej jakości białko, przeciwutleniacze, mikroelementy i witaminy. Jest polecana cukrzykom, kobietom w ciąży i mężczyznom prowadzącym intensywne życie seksualne ;-P
Dodatkiem do kaszy nadającym jej ostatni szlif jest odrobina dobrego masła i łyżka oleju arachidowego. Olej ten uzyskiwany jest z orzeszków ziemnych metodą tłoczenia na zimno. Jest doskonały do sałatek i dań na ciepło, ale w tym drugim przypadku powinien być dodany dopiero pod koniec przygotowywania potrawy. Nikogo nie zdziwi jeśli napiszę, że ma fajny orzeszkowy smak :-) Poza tym jest podobno zdrowszy od oliwy z oliwek, ma sporo witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejsza łaknienie i daje uczucie sytości. I co najważniejsze dla mnie - jest pyszny !!! :-D
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 pierś z kurczaka
- 1 mały por
- 1/2 żółtej papryki
- 6-8 pieczarek
- 4 pomidorki suszone
- garść posiekanej natki pietruszki
- 3 nieduże ząbki czosnku
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżka oleju (rzepakowy, ryżowy), 1 łyżka masła - do smażenia
- 1 łyżka oleju arachidowego, 1 łyżka masła - dla smaku
Zagotować wodę na kaszę i ugotować ją w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kiedy kasza się ugotuje, odcedzić ją.
W międzyczasie pokroić por w półplasterki, paprykę i pomidorki w niedużą kostkę, a pieczarki w plasterki. Na dużej patelni rozgrzać po łyżce oleju i masła. Wrzucić por, paprykę i pieczarki, dusić aż będą prawie miękkie. Pod sam koniec dodać pomidorki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeśli trzeba zaczekać na kaszę ściągnąć patelnię z ognia.
Na patelni przesunąć warzywa na jej brzegi, a na środku krótko obsmażyć kurczaka pokrojonego na kawałki (po 1 minucie każdą stronę) i następnie zmieszać z warzywami. Po jakiś 3-4 minutach sprawdzić czy kurczak jest gotowy. Dodać ugotowaną kaszę, pietruszkę, łyżkę masła i oleju z orzechów ziemnych. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :-)
Smacznego :-)
Może zainteresuje Wa również przepis na kaszę gryczaną z bryndzą
Bardzo lubię kaszę gryczaną-świetne danie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę gryczaną w takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńOstatnio mój Połówek ma fazę na gryczaną. W takiej wersji bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńJak coś do smażenia, to nie polecam masła - nie tylko niepotrzebnie podnosi poziom cholesterolu, ale też ma niską temperaturę dymienia, przez co szybko się przypala. Olej rzepakowy jest znacznie lepszy :)
OdpowiedzUsuńlubie kasze bo po niej jest fajna twarda ciemna kupa
OdpowiedzUsuńkoleeszko, takie dania to na freestajlu leca....
OdpowiedzUsuń