04 grudnia 2012

Bagietka nieźle zakręcona...

Ci z Was, którzy czytają moje chlebowe posty wiedzą, że jestem zwolennikiem ciasta, które wolno rośnie  w chłodnym miejscu. Takie pieczywo, o ile mam czas na jego przygotowanie, smakuje mi zdecydowanie najlepiej. Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejny przepis na długo i chłodno wyrastane pieczywo. Zakręcona i bardzo chrupiąca bagietka to wspaniały pomysł na domowe śniadanie :-)

Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book of Baking


zakręcona bagietka
  

Składniki:
  • 25 g drożdży świeżych (7g instant)
  • 8 g cukru
  • 8 g soli
  • 390 ml ciepłej wody
  • 650 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
Drożdże i cukier rozpuścić w 100 ml wody i  pozostawić na 5-10 minut, aż się aktywują. W misce wymieszać mąkę z solą, dodać pozostałą wodę i wymieszać. Dodać rozczyn, wymieszać i wyrobić przez 10 minut jednolite ciasto, unikając podsypywania mąką.
Natłuścić olejem miskę i umieścić w niej ciasto. Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na 24-48 godzin - im dłużej tym lepiej. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.


zakręcona bagietka


Wyciągnąć ciasto z miski na stolnicę i lekko zagnieść. Podzielić na dwie części i uformować z każdej z nich walec o długości około 20 cm. Trzymając go na końcu zakręcić drugim końcem ciasta kilka razy i umieścić gotową bagietkę na blaszce wysypanej mąką. Powtórzyć czynności z drugą połową ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni. Na spodzie piekarnika umieścić blaszkę i wlać do niej szklankę gorącej wody lub wrzucić kilka kostek lodu. Na środkowym poziomie włożyć blaszkę z chlebkami i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni, wyjąć blaszkę z wodą i piec pieczywo przez około 10 minut. Bagietki powinny być złociste, a po uderzeniu w ich spód powinny wydawać głuchy odgłos.
Po wyjęciu z pieca schłodzić pieczywo na kratce.
Smacznego :-)

A jeśli chcecie spróbować swoich sił w domowym pieczeniu polecam również:

Pszenny chleb tostowy 

Angielskie muffiny odrobinę inaczej 

Chleb żytni na zakwasie 

Indyjski chlebek Naan  

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread 

Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami 

Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku  

Domową CIABATTA  

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot 

Bułeczki z cebulą i parmezanem

Hiszpańskie chlebki - pan de horno


zakręcona bagietka

16 komentarzy:

  1. ale cudne, ja obawiam się bagietek, bo boję się, że mi się rozleją na blaszkę. Kiedyś widziałam specjalną foremkę do ich pieczenia, ale widzę, że Ty piekłeś je na zwykłej...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto nie jest takie "rozpływające się" jak przy tradycyjnych francuskich bagietkach. Jest na tyle elastyczne, że nie ma sensu używać blaszki do bagietek.

      Usuń
  2. Zgadzam się, że ciasto powinno długo rosnąć. Przez ostatnie 2-3 miesiące robiłam tylko "szybkie chleby" tj. takie, które w ciągu 2-3h są gotowe, ale ostatnio właśnie upiekłam bochenek, który rósł i rósł - to jest dopiero smak!

    Bagietki muszę spróbować, bo moje z racji braku blachy wychodzą jak kapcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam blachę do bagietek, ale jeszcze żadne na niej robione nie spełniły moich oczekiwań. A te zrobione na tradycyjnej blaszce wyszły bombowo :-)

      Usuń
  3. Wyglada rewelacyjnie! Czaje sie na ten przepis od jakiegos czasu, ale mysle, ze pora przestac sie czaic i zaczac dzialac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się czaiłem jakiś czas, na wszystko przychodzi pora ;-)

      Usuń
  4. Kurcze, od jakiegoś czasu zbieram się za takie długo wyrastające ciasto, ale zawsze jak mam ochotę na domowe pieczywo to mi cierpliwości brakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, że trzeba sobie takie chlebki wcześniej zaplanować, ale efekt jest piękny :-D

      Usuń
  5. Już robiłam różne chleby i bułeczki, ale nigdy nie rosły w zimnym. Zawsze w cieple. Ciekawy przepis, muszę go koniecznie wypróbować. Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry. Twój blog został nominowany do Liebster Blog Award. Więcej informacji na moim blogu
    http://taniegotowanielehannyy.blogspot.com/
    Pozdrawiam Lehannaa

    OdpowiedzUsuń
  7. dla mężczyzny powinno być coś konkretnego do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świeży chlebek z dobrym masłem - pycha nawet dla faceta

    OdpowiedzUsuń
  9. I czego chcieć więcej? ;D

    Obserwuję i liczę na rewanż ;)

    http://forxfun.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. 42 year old Technical Writer Fianna Hassall, hailing from Guelph enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Orienteering. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Town & Country. sprawdz te strone

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...