28 listopada 2012

The Fabulous Baker Brothers - recenzja

Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejną książkową pozycję z mojej kuchennej półeczki - The Fabulous Baker Brothers, która napisana została przez braci Henryego i Toma Herbertów. Pierwszy jest rzeźnikiem, drugi piekarzem, a ich pierwsza książka ukazuje połączenie ich pasji i zawodów.
Znajdziecie w niej kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów na różnego rodzaju chleby, te na drożdżach, sodzie czy zakwasie. Są również recepty na dania mięsne, dania łączące w sobie chleb i różnego rodzaju mięsa, smarowidła i pasztety, a także na inne mączne wypieki - czapati, pizze oraz pity. Jednym słowem naprawdę solidna porcja smacznego jedzenia, a także garść porad dotyczących pieczenia chleba i przygotowywania zakwasu.



Książka została wydana w twardej oprawie, na matowym papierze. Może nie wygląda on tak ładnie jak błyszczący, ale w kuchni moim zdaniem jest praktyczniejszy, nie widać śladów palców ;-) Jest w niej również sporo ilustracji, a jedyny mankament to fakt, iż nie każda potrawa ma swoje zdjęcie. Wielka szkoda, bo preferuję książki, w których widać na pierwszy rzut oka co będę jadł :-) 
Ten brak, w tym przypadku, nie przeszkadza mi chyba tak bardzo, bo z książki korzystałem już nie raz i jeszcze do niej powrócę.
Ci z Was, którzy mają dostęp do brytyjskiego kanału Channel 4 mogą zobaczyć autorów książki w ich programie kulinarnym pod tym samym tytułem co książka.
Książkę możecie obejrzeć i zakupić na brytyjskim Amazonie.



 A u mnie możecie zobaczyć chleby wykonane wg przepisów Toma:

Chleb pszenny na drożdżach

Pszenny chleb tostowy, idealny do kanapek

Angielskie muffiny odrobinę inaczej...

 

 




8 komentarzy:

  1. Rzadko ogladam TV, ale tych panow musze sprobowac kiedys zlapac. Ksiazka zapowiada sie interesujaco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohhh książka ta jest na mojej liście "must have!" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. książka bardzo interesująca, dołączam do mojej długiej listy książkowych pozycji:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. To może być ciekawe... tacy faceci... takie przepisy... kuszące :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam ;) Ale bardzo zaciekawił mnie Twój opis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tych dwóch kolesi,całą serię obejrzałam w dwa dni,a ta książka jest warta zachodu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pierwszy raz widze, ale wygląda zachęcająco ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna książka, o ile na wszystko sam zmyślam przepisy, tak na pieczywko jednak przydałyby się jakieś sprawdzone :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...