Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejną książkową pozycję z mojej kuchennej półeczki - The Fabulous Baker Brothers, która napisana została przez braci Henryego i Toma Herbertów. Pierwszy jest rzeźnikiem, drugi piekarzem, a ich pierwsza książka ukazuje połączenie ich pasji i zawodów.
Znajdziecie w niej kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów na różnego rodzaju chleby, te na drożdżach, sodzie czy zakwasie. Są również recepty na dania mięsne, dania łączące w sobie chleb i różnego rodzaju mięsa, smarowidła i pasztety, a także na inne mączne wypieki - czapati, pizze oraz pity. Jednym słowem naprawdę solidna porcja smacznego jedzenia, a także garść porad dotyczących pieczenia chleba i przygotowywania zakwasu.
Książka została wydana w twardej oprawie, na matowym papierze. Może nie wygląda on tak ładnie jak błyszczący, ale w kuchni moim zdaniem jest praktyczniejszy, nie widać śladów palców ;-) Jest w niej również sporo ilustracji, a jedyny mankament to fakt, iż nie każda potrawa ma swoje zdjęcie. Wielka szkoda, bo preferuję książki, w których widać na pierwszy rzut oka co będę jadł :-)
Ten brak, w tym przypadku, nie przeszkadza mi chyba tak bardzo, bo z książki korzystałem już nie raz i jeszcze do niej powrócę.
Ci z Was, którzy mają dostęp do brytyjskiego kanału Channel 4 mogą zobaczyć autorów książki w ich programie kulinarnym pod tym samym tytułem co książka.
Książkę możecie obejrzeć i zakupić na brytyjskim Amazonie.
A u mnie możecie zobaczyć chleby wykonane wg przepisów Toma:
Rzadko ogladam TV, ale tych panow musze sprobowac kiedys zlapac. Ksiazka zapowiada sie interesujaco!
OdpowiedzUsuńOhhh książka ta jest na mojej liście "must have!" :)
OdpowiedzUsuńksiążka bardzo interesująca, dołączam do mojej długiej listy książkowych pozycji:)))
OdpowiedzUsuńTo może być ciekawe... tacy faceci... takie przepisy... kuszące :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nigdy wcześniej o nich nie słyszałam ;) Ale bardzo zaciekawił mnie Twój opis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam tych dwóch kolesi,całą serię obejrzałam w dwa dni,a ta książka jest warta zachodu!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widze, ale wygląda zachęcająco ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna książka, o ile na wszystko sam zmyślam przepisy, tak na pieczywko jednak przydałyby się jakieś sprawdzone :)
OdpowiedzUsuń