08 listopada 2012

Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

Sałatkę przygotowałem wraz z Mopsikiem i Maggie. Jak tylko zobaczyłem jej skład wiedziałem, że będę chciał ją spróbować. Oprócz bardzo lubianej przeze mnie dyni i brokuła, ubóstwianych wręcz suszonych pomidorów, znalazł się w niej składnik, który w kuchni wykorzystuję bardzo rzadko, jeśli wręcz nie nigdy. Piszę tutaj o kaszy jęczmiennej, a dokładnie pęczaku. To najmniej przetworzona odmiana kaszy jęczmiennej, nie dość, że zdrowa to naprawdę bardzo smaczna. Doskonale sprawdziła się w tej sałatce, wkrótce na pewno wykorzystam ją jako dodatek do dania mięsnego.
Całość uzupełnia pyszny dressing z oliwy extra vergine, octu balsamicznego z Modeny i musztardy. Z musztardą lekko zaszalałem, bo użyłem zakupionej w Tyrolu musztardy pomarańczowo-dyniowej (na bazie gorczycy, konfitury pomarańczowej, oleju z pestek dyni i samych pestek) oraz musztardy gruszkowej zakupionej we Wrocławiu (gorczyca, gruszka, chrzan). Naprawdę obie smakują rewelacyjnie osobno, a w dressingu po prostu dały niesamowite aromaty, które zostały wchłonięte przez kaszę.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj


Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

Składniki:
  • 600 g dyni, obranej i bez pestek
  • 200 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • 300 g brokuła (same różyczki)
  • 100 g suszonych pomidorów (w oleju), pokrojonych w paski
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 1 dymka ze szczypiorem (spring onion), drobno pokrojona
  • 10 czarnych oliwek, pokrojonych w krążki
  • garść pestek dyni, podprażonych na suchej patelni
  • 1 łyżka kaparów, posiekanych
  • garść liści bazylii, posiekanych
Dressing:
  • 6 łyżek oliwy  z oliwek
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy (u mnie musztarda gruszkowa i pomarańczowo-dyniowa)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz - do smaku 


Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Dynię pokroić w długie kawałki (jak dość grube frytki). Położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec 20 minut. Wyciągnąć z pieca i przestudzić.

Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej


Różyczki brokuła ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Gotować 5-8 minut, aby brokuł był ugotowany, ale jędrny. Po ugotowaniu odcedzić, zalać zimną wodą, a następnie ponownie odcedzić.
W misce przygotować dressing mieszając jego wszystkie składniki.
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, mnie zajęło to 25 minut na bardzo małym ogniu. Odcedzić i dodać do dressingu. Wymieszać i poczekać, aż kasza wystygnie.
Następnie dodać do kaszy pomidory, obie cebule, kapary, oliwki i bazylię. Dokładnie wymieszać. Dodać upieczone kawałki dyni i ugotowanego brokuła. Delikatnie wymieszać.
Ja podałem sałatkę na liściach rukoli i skropiłem ją odrobiną soku z cytryny. Następnym razem dodam jeszcze troszkę oleju z pestek dyni :-D
Smacznego :-)


Sałatka z brokuła, dyni i kaszy jęczmiennej

10 komentarzy:

  1. Starannie przygotowana sałatka, u mnie zabrakło już czasu na stylizację ;) Sałatka bogata w różne składniki, warta poświęcenia nieco czasu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialna. Dla mnie połączenie składników wprost perfekcyjne! Koniecznie muszę ja wypróbować, bo to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto. Dla mnie kasza jęczmienna to niezłe odkrycie kulinarne ;-)

      Usuń
  3. Piekne zdjecia - to raz. Dwa - salatka faktycznie niebanalna i pelna roznorodnych smakow. Jak dla mnie troche zbyt pelna nawet... Zrobie jeszcze, ale bez dyni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sałatka bardzo bogata w smaki. Skuszę się na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe zestawienie składników. Sałatka wygląda zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zafascynowały mnie musztardy , o których wspomniałeś. Sałatka wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te musztardy to zupełnie inny świat :-) Myślałem, że tylko w Niemczech i Austrii maja takiego pozytywnego fioła na ich punkcie, a tu niedawno okazało się, że pod Wrocławiem też można nabyć INNE musztardy. Fajnie :-)

      Usuń
  7. Kolorystyka wspaniała, bardzo zachęca do wsunięcia takiej sałatki;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Haaa... to dopiero musi byc smaczne.Aga

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...