Wczoraj przedstawiając Wam przepis na pastę serową zapowiedziałem dzisiejsze danie. Jest to roladka z piersi kurczaka, nadziana szynką konserwową i wspomnianą pastą. Wspaniałe i aromatyczne smaki szynki, fety, gorgonzoli i suszonych pomidorów przeniknęły do kurczaka, który dzięki owinięciu go w liść włoskiej kapusty zachował soczystość i nabył ciekawego aromatu. Całość podana z pysznym sosem śmietanowo- musztardowym. Naprawdę polecam :-)
Składniki (2 porcje):
- 2 piersi kurczaka
- 2 plastry szynki konserwowej
- 3 duże (zewnętrzne) liście włoskiej kapusty
- 50 g sera feta
- 50 g sera gorgonzola
- szczypta estragonu, suszonego
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 2 suszone pomidory, posiekane
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka musztardy angielskiej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- pieprz
- ewentualnie: natka pietruszki - do podania
Z rozgniecionych widelcem serów, posiekanych pomidorów, łyżki śmietany i estragonu przygotować farsz.
Liście opłukać, dwa z nich obgotować we wrzątku przez 5 minut każdy. Zblanszowanie umożliwi łatwiejsze zwijanie roladek. Następnie w obgotowanych liściach zrównać grubość nerwu u jego nasady z resztą liścia.
Piersi rozbić tłuczkiem dość cienko, powinny mieć powierzchnię mniejszą o kilka centymetrów od powierzchni liści. Jeśli są większe to je odpowiednio dociąć.
Ułożyć na liściu rozbite filety, oprószyć je pieprzem. Następnie posmarować pierś pastą serową i ułożyć na niej plaster szynki. Zwinąć boki liści do środka, co zapobiegnie wyciekaniu farszu, a następnie zawinąć roladki. Związać je nitką, aby podczas duszenia się nie rozwinęły.
Na dnie garnka położyć pozostały liść kapusty, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do garnka obie roladki, zmniejszyć ogień i dusić na małej mocy przez 25 minut, kilkukrotnie je obracając.
Po ugotowaniu wyjąć roladki z garnka i nakryć folią aluminiową. Wyciągnąć z garnka trzeci liść, do bulionu w którym roladki się dusiły dodać musztardę i mąkę wymieszaną z odrobiną tegoż bulionu. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilkę gotować, aż sos zgęstnieje.
Talerz polać sosem musztardowym i ułożyć na nim pokrojoną w grube plastry roladkę. Podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem.
Smacznego :-)
Inspiracja: mniammniam.pl
Zaskoczyłeś mnie tą kapustą. Całość fajnie się prezentuje, z pewnością trzeba będzie wypróbować;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
To kapusta mnie zaskoczyła jakiś czas temu :-)
UsuńWspaniałe wygląda...no i ta gorgonzola...
OdpowiedzUsuńPięknie i smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWyglada smacznie! Aga
OdpowiedzUsuńRoladka wygląda pięknie! Brawo za kreatywnośc - ta kapusta to bardzo dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada! Zastanawiam sie, czy da sie czyms zastapic kapuste... Jakies pomysly?
OdpowiedzUsuńWiesz, to danie spowodowało, że posmakowała mi włoska kapusta. Także nic mi do głowy nie przyjdzie :-)
UsuńSuper apetyczne te roladki:)!
OdpowiedzUsuńTo wygląda jak gołąbek, a tu niespodzianka:) Świetne zwłaszcza, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane piersi
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, a do tego jak się pięknie prezentuje :)
OdpowiedzUsuń