20 listopada 2012

Roladka z kurczaka we włoskiej kapuście

Wczoraj przedstawiając Wam przepis na pastę serową zapowiedziałem dzisiejsze danie. Jest to roladka z piersi kurczaka, nadziana szynką konserwową i wspomnianą pastą. Wspaniałe i aromatyczne smaki szynki, fety, gorgonzoli i suszonych pomidorów przeniknęły do kurczaka, który dzięki owinięciu go w liść włoskiej kapusty zachował soczystość i nabył ciekawego aromatu. Całość podana z pysznym sosem śmietanowo- musztardowym. Naprawdę polecam :-)




Składniki (2 porcje):
  • 2 piersi kurczaka
  • 2 plastry szynki konserwowej
  • 3 duże (zewnętrzne) liście włoskiej kapusty
  • 50 g sera feta
  • 50 g sera gorgonzola
  • szczypta estragonu, suszonego
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 suszone pomidory, posiekane
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy angielskiej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • ewentualnie: natka pietruszki - do podania



Z rozgniecionych widelcem serów, posiekanych pomidorów, łyżki śmietany i estragonu przygotować farsz.
Liście opłukać, dwa z nich obgotować we wrzątku przez 5 minut każdy. Zblanszowanie umożliwi łatwiejsze zwijanie roladek. Następnie w obgotowanych liściach zrównać grubość nerwu u jego nasady z resztą liścia.
Piersi rozbić tłuczkiem dość cienko, powinny mieć powierzchnię mniejszą o kilka centymetrów od powierzchni liści. Jeśli są większe to je odpowiednio dociąć.
Ułożyć na liściu rozbite filety, oprószyć je pieprzem. Następnie posmarować pierś pastą serową i ułożyć na niej plaster szynki. Zwinąć boki liści do środka, co zapobiegnie wyciekaniu farszu, a następnie zawinąć roladki. Związać je nitką, aby podczas duszenia się nie rozwinęły.
Na dnie garnka położyć pozostały liść kapusty, zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia. Włożyć do garnka obie roladki, zmniejszyć ogień i dusić na małej mocy przez 25 minut, kilkukrotnie je obracając. 



Po ugotowaniu wyjąć roladki z garnka i nakryć folią aluminiową. Wyciągnąć z garnka trzeci liść, do bulionu w którym roladki się dusiły dodać musztardę i mąkę wymieszaną z odrobiną tegoż bulionu. Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i chwilkę gotować, aż sos zgęstnieje.
Talerz polać sosem musztardowym i ułożyć na nim pokrojoną w grube plastry roladkę. Podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem.
Smacznego :-)




Inspiracja: mniammniam.pl

11 komentarzy:

  1. Zaskoczyłeś mnie tą kapustą. Całość fajnie się prezentuje, z pewnością trzeba będzie wypróbować;)

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe wygląda...no i ta gorgonzola...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada smacznie! Aga

    OdpowiedzUsuń
  5. Roladka wygląda pięknie! Brawo za kreatywnośc - ta kapusta to bardzo dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietnie wyglada! Zastanawiam sie, czy da sie czyms zastapic kapuste... Jakies pomysly?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, to danie spowodowało, że posmakowała mi włoska kapusta. Także nic mi do głowy nie przyjdzie :-)

      Usuń
  7. To wygląda jak gołąbek, a tu niespodzianka:) Świetne zwłaszcza, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju nadziewane piersi

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, a do tego jak się pięknie prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...