Wybierz coś dla siebie

06 listopada 2012

Polędwiczka wieprzowa pachnąca papryką

Ostatnio ze względu na brak czasu niezbyt często przyrządzam mięso. Kiedyś byłoby to nie do pomyślenia, ale teraz brak mięsa w mojej diecie nieszczególnie mi przeszkadza. Warzywa mi smakują i bardzo szybko potrafię wyczarować z nich pyszny obiad. 
No, ale czasami przychodzi oczywiście ochota na coś konkretnego i wtedy dzisiejsze danie jest pomysłem trafiającym w dziesiątkę. Nie dość, że mięsne to jeszcze pyszne i niesamowicie szybkie w przygotowaniu. Po 30 minutach jesteśmy już po smakowitym obiedzie. Polędwiczka wieprzowa to wdzięczny kawałek mięsa, można ją przygotować na setki sposobów. Ja postanowiłem zrobić z niej gulasz z grzybami w mocno paprykowym sosie. Dodatku wędzonej, słodkiej papryki nie zastąpi nic, więc jeśli jeszcze nie używacie jej w kuchni to zachęcam do zakupu :-)
Dzisiejsze danie podałem z czeskimi knedlikami. Nie jest to szybkie rozwiązanie jeśli chcemy robić je od podstaw, ale przyrządzając knedle z mojego przepisu zawsze zostaje mi ich część, którą mrożę. Po rozmrożeniu kroję na plastry i podsmażam na patelni - pyszności ;-)

 
Polędwiczka wieprzowa z papryką i grzybamiPolędwiczka wieprzowa z papryką i grzybami

  
Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 450 g
  • 2 cebule
  • 4 duże pieczarki
  • 4 duże grzyby leśne (u mnie podgrzybki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, w proszku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz kolorowy - do smaku

Polędwiczka wieprzowa z papryką i grzybami

Polędwiczkę oczyścić z tłuszczu i błon. Pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm, duże plastry dodatkowo wzdłuż na pół.
Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni. Dodać mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć 3 minuty. Następnie na patelnię włożyć grzyby i pieczarki pokrojone w plastry i smażyć kolejne dwie minuty, oprószyć sproszkowanymi paprykami i mieszając smażyć jeszcze przez minutę.
Dodać koncentrat pomidorowy, bulion i dusić na lekkim ogniu 6-8 minut. Ściągnąć z palnika, wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. Postawić z powrotem na palniku i podgrzać.
Podawać z makaronem, ryżem, pieczywem lub tak jak ja z knedlikiem :-)
Smacznego :-)
Polędwiczka wieprzowa z papryką i grzybami

 

10 komentarzy:

  1. Chociaz ostatnimi czasy, podobnie jak ty, czesto gotuje bez miesa, dobrze miec pod reka szybki przepis na miesne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso wymaga niestety czasu i takie ratunkowe przepisy są niezastąpione :-) Ostatnio nawet gulaszową zrobiłem w pół godzinki. Pyszna...

      Usuń
  2. No to teraz mi dałeś do myślenia. Myślałam, że już wszystko w mojej zamrażarce było, ale knedlików czeskich to jeszcze mi się nie zdarzyło mrozić. Chociaż może to dlatego, że nigdy nic nie zostaje ;)
    Gulasz pierwsza klasa:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mrożę, bo całej porcji nie zjadamy na raz, a połowy nie chce mi się robić ;) A rozmrożone smakują naprawdę wybornie i dodatek do mięska jak znalazł :-D

      Usuń
  3. Bartoldzik, mam dla ciebie wyróznienie :))
    Jest na moim blogu Dietetyczny notatnik. Zapraszam :)

    http://dietetycznynotatnik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe wyróżnienie. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  4. mmm wygląda smakowicie! z knedelkiem tworzą idealny zestaw!

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie apetyczne mięsko!!! ale bym jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniały gulasz! planuję jutro na obiad :) dzięki za inspirację

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny i prosty przepis. Już wiem, co dzisiaj zrobię na szybko dziękuję i będę zaglądać częściej. Miłego dnia :*

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...