Ten króciutki przepis powstał przez przypadek. Jest to część nadzienia do pysznych roladek, które zaprezentuję Wam jutro. Okazało się tak pyszne i tak pasujące do świeżego domowego pieczywa, że musiałem powstrzymywać się przed zjedzeniem całego :-)
Wyszła więc pyszna pasta kanapkowa, mocno aromatyczna, mocno serowa. Smakowała wspaniale z chrupiącymi kiełkami.
Zapraszam jutro, a tymczasem życzę smacznego...
Składniki:
- 100 g sera feta
- 100 g sera gorgonzola
- 2 łyżki śmietany
- 4 pomidory suszone (w oleju)
- szczypta estragonu, suszonego
- pieprz kolorowy - do smaku
Sery rozgnieść dokładnie widelcem, najlepiej się to robi gdy mają temperaturę pokojową. Dodać posiekane pomidorki, zioła, śmietanę i pieprz. Dokładnie wymieszać i schłodzić przez 15 minut.
Smacznego :-)
prezentuje sie wspaniale
OdpowiedzUsuńChcialabym Cie zaprosic i zarazem wyroznic w Liebster Blog
http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html
Bardzo dziękuję :-)
UsuńNa miniaturze wyglądała jak mała pizza. :)
OdpowiedzUsuńSmakuje troszkę inaczej, ale jest naprawdę pyszna :-)
Usuńale fajny zestaw - wszystko to co lubię; kiełki robisz sam czy kupujesz gotowe?
OdpowiedzUsuńCzasem kupuję, ale zdecydowanie wolę swoje i robię je dość często.
UsuńHm, taka pasta to musi swietnie smakowac na goracym toscie. :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ciepło jeszcze pobudzi aromaty. Wypróbuję...
UsuńSlona feta i "pachnaca" gorgonzola razem, w jednej pascie? Chetnie bym sprobowala tego polaczenia!
OdpowiedzUsuńFeta łagodzi mocny smak gorgonzoli i jednocześnie zastępuje sól. Słoność pasty jest znikoma, bo ja nie przepadam za nadmiarem soli.
UsuńŚwietna pasta serowa. Masz rację, że feta tutaj zapewne zastępuje sól i może smacznie komponować się z gorgonzolą. A intensywny smak łagodzi słodycz suszonych pomidorów. To może być naprawdę pyszne :)
OdpowiedzUsuń