05 listopada 2012

Chleb pszenny na drożdżach

Ostatnio znów mam fazę chlebową, więc upiekłem kilka fajnych chlebków. W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam chleb tostowy, dziś czas na chleb pszenny. Znacznie szybszy w przygotowaniu, puszysty, z mocno chrupiąca skórką. Mniam do kwadratu ;-)


Chleb pszenny na drożdżach
 
Składniki:
  • 560 g mąki pszennej (dałem typ 500)
  • płaska łyżka soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • 20 ml oleju rzepakowego
  • 5 g drożdży instant
  • olej do zwilżenia folii i keksówki



Chleb pszenny na drożdżach

Wymieszać w misce mąkę z solą. W drugim naczyniu wymieszać wodę, olej i drożdże, wlać do miski z mąka i zarobić ciasto. Wyrabiać ręcznie przez 10-15 minut. Ciasto będzie sprężyste i jednolite, naprawdę nie trzeba zbytnio podsypywać mąką.
Naoliwić lekko miskę i umieścić w niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinkę (ja stawiam na kaloryferze).
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, delikatnie uformować tak, aby zmieściło się w naoliwionej keksówce. Umieścić w niej ciasto, posypać je delikatnie mąką i przykryć naoliwioną folią spożywczą (naoliwioną, aby nie przywarła do ciasta). Odstawić do wyrastania na kolejną godzinkę albo do momentu podwojenia objętości (co szybciej).
Nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Wyrośnięte ciasto naciąć wzdłuż na całej długości i umieścić formę w piekarniku. Piec 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni. Piec kolejne 25-30 minut. Jeśli bochenek będzie się zbytnio rumienił, przykryć go papierem do pieczenia. Gdy chleb jest gotowy, po wyjęciu z foremki i uderzeniu w spód powinien wydawać głuchy odgłos.
Chleb studzić wyjęty z foremki, na kratce.
Smacznego :-)

Inspiracja: The Fabulous Baker Brothers
   
Miłośników domowych wypieków zapraszam na:

Pszenny chleb tostowy 

Angielskie muffiny odrobinę inaczej 

Chleb żytni na zakwasie 

Indyjski chlebek Naan  

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread 

Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami 

Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku  

Domową CIABATTA  

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot 

Bułeczki z cebulą i parmezanem

Hiszpańskie chlebki - pan de horno


Chleb pszenny na drożdżachChleb pszenny na drożdżach

24 komentarze:

  1. wspaniały!
    wygląda pierwszorzędnie :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny chlebek... Aż sama nabrałam na taki chęci...

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pięknie wyrósł.
    Ja poproszę pajdę, najlepiej z masełkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jem chleba pzennego, ale wyglada pieknie i pewnie bym sie skusila, jakbym go tu miala :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleba jeszcze nie piekłam. Za to domowe bułeczki co weekend pojawiają się na stole. Domowe wypieki są pyszne i żadne sklepowe ich nie przebiją!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pięknie wyrósł...
    Ja właśnie poszukuję jakiegoś sprawdzonego przepisu na weekendowy wypiek chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a mąki do tego chleba użyłeś zwykłej czy chlebowej? pytam, bo ja użyłam zwykłej i jest jak dla mnie bardziej chałkowy a Twój wygląda jak z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłem zwykłej mąki pszennej "z kłoskiem" - gdańskiej. Producent Gdańskie Młyny. Bardzo dobrze mi się na niej piecze chleby, więc polecam :-)

      Usuń
  8. Przepiekny chlebek. I to pekniecie... Gratuluje wspanialego wypieku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam
    Jaki rozmiar ma ta keksówka?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy bym nie pomyślała, że taki prosty w składnikach i wykonaniu chlebek może tak wspaniale smakować!!! naprawdę pyszny, szczególnie dla kogoś kto mieszka za granicą i nie ma dostępu codziennie do polskiego sklepu i chleba. Czy skórka troszkę zmięknie na następny dzień, bo niestety mój mały synek sobie z nią nie poradzi??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie ma zwyczaju leżeć aż tak długo ;-)
      Tak poważnie to zmięknie trochę jeśli się go zawinie w ściereczkę, ale skórka gumiasta i mięciutka nie zrobi się nigdy. Proponuje po prostu odkroić mu skórkę, pewnie też będzie mu smakować :-)

      Usuń
  11. Chlebek naprawdę pyszny i wyszedł tak jak na zdjęciu.Zamiast suchych drożdży dałam 20 g świeżych i mąkę typ 500 tak jak podaje autorka przepisu. Tylko ma twardą skórkę ale znalazłam na to sposób. Zaraz po upieczeniu wyciągnęłam z foremki i gorący zawinęłam w reklamówkę jednorazową poczekałam jakieś 20 min i skórka zrobiła się miękka ale nie gumowata.:)Serdecznie polecam ten chlebek bo piekłam już różne chlebki i ten moim zdaniem najlepszy. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardo się cieszę. Mnie w nim ta twarda i chrupiąca skórka skórka właśnie pasuje, dzięki temu jest długo świeży.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń
  12. Chlebek przepyszny. Aż chce się schrupać na ciepło :) Przepis zmodyfikowałam dając pół na pół mąki pszennej zwykłej i razowej :)
    Pycha :) Będę piekła go jeszcze nie raz..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie zaleta pieczenia w domu, można chrupać na ciepło :-)
      Chętnie wypróbuję chleb z mieszanki mąk. Myślę, że na święta wezmę się za pieczenie chlebów...

      Usuń
  13. Chlebek bardzo dobry.

    OdpowiedzUsuń
  14. Polecam dodać do niego prażoną cebulkę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Próbuję. Zobaczymy, co z nigo wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam go z suszonymi pomidorami. Jak dla mnie to bardziej pieczywo tostowe niż taki chleb codzienny. Niestety, chrupiąca pierwszego dnia skórka, drugiego było już miękka. Piekłam z mąki 650, z 550 jak ktoś pisał wyżej to chyba naprawdę bułka wyjdzie. Mimo, to dobry w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  17. Chleb bardzo dobry. Moim dzieciom bardzo smakuje

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...