29 października 2012

Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą

Dziś zapraszam Was na kolejny efekt wspólnego gotowania. Sam nie wiem, którą jego wersję wolę. Czy dowolność czy narzucony przepis.
Pierwszy jest totalną niespodzianką. Praktycznie nie jestem w stanie spodziewać się co Koleżanki i Koledzy przygotowali. W drugim przypadku też zbyt pewny nie jestem. Chociaż przygotowujemy to samo danie, nie ma najmniejszych szans, aby wynik był ten sam. Wygląd, sposób podania nie będą identyczne.
Jednak nie przepis decyduje o efekcie końcowym, a osoba, która się do niego stosuje w mniejszym bądź większym stopniu. A jeśli chodzi o wszystkich gotujących, to mam wrażenie, że możemy mówić raczej o mniejszym niż o większym stopniu :-)
Zapraszam zatem na pysznego, niebanalnego tosta. Tosta zapieczonego ze słodziutką dynią, pikantnym serem gorgonzola, aromatycznymi orzechami i miodem, który pod wpływem temperatury delikatnie ulega karmelizacji. Cud miód jednym słowem ;-)

We wspólnym gotowaniu, którego tematem przewodnim było wytrawne danie z dyni, udział wzięli: Mopsik, Dobromiła, Panna Malwinna, Lejdi, Shinju, Tomek, Mirabelka, Siaśka

Chlebek użyty do przygotowania tego smakowitego tosta znajdziecie tutaj...


Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą


Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą
  

Składniki (4 tosty):
  • 4 kromki dobrego pieczywa (jutro przepis)
  • 600-700 g dyni, ze skórą, bez pestek (1/2 małej Hokkaido)
  • spora garść orzechów włoskich, łuskanych
  • 1 łyżka tymianku, suszonego
  • 100 g sera gorgonzola
  • 4 łyżeczki miodu, płynnego
  • oliwa z oliwek 


Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą


Nagrzać piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka). Dynię pokroić w półplastry o grubości 1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika i piec 20-25 minut. po upieczeniu wyciągnąć z pieca.
W międzyczasie podprażyć na suchej patelni orzechy włoskie.
Po upieczeniu dyni włożyć do piekarnika, na kratce, kromki pieczywa. Piec 2 minuty. Wyciągnąć chleb i ułożyć na nim upieczoną wcześniej dynię pozbawioną skóry i pokrojoną w sporą kostkę, podprażone orzechy oraz kawałki sera gorgonzola. Wszystko posypać tymiankiem i polać miodem.
Gotowe kromki ułożyć na kratce i umieścić w piekarniku (górna grzałka/opiekanie + termoobieg) na kilka minut, aż miód ładnie się skarmelizuje, a ser stopi. Po wyjęciu z pieca podawać i zjadać. Natychmiast!
Smacznego:-)

Inspiracja:  River Cottage veg everyday

Tost zapiekany z dynią, miodem i gorgonzolą


Dyniowe przysmaki

12 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł. Takich tostów jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dynia i orzechy włoskie, muszę spróbować bo wydaje mi się to strzałem w 10!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł interesujący. Śniadaniowe podanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący pomysł! Jestem zauroczona dodatkiem miodu:)

    Serdeczne pozdrowienia,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi sie bardzo! Szkoda, ze to ja jestem, po pierwsze, ta poranna, a po drugie, ta gotujaca, a nie moj maz, bo bym sobie na sniadanie zazyczyla! I to nawet bez okazji! :):):)

    Dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy zatem takie same "szkody" ;-) Nawet nie wiesz ile ja bym sobie potraw zazyczyl :-)
      Do zobaczenia wkrotce w wirtualnej kuchni.

      Usuń
  7. Oj zjadłbym takie śniadanie ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna musiała być ta grzanka, uwielbiam gorgonzole ... chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...