25 października 2012

Placek z dyni, najlepszy na świecie :-)

Dynia to naprawdę pyszne i wszechstronne warzywo. Jest doskonałym produktem nie tylko do przygotowania wszechobecnych kremowych zup, makaronów czy zapiekanek. Doskonale nadaje się również do przygotowania słodkich wypieków, co doborowe towarzystwo niżej wymienionych i mojej skromnej osoby postanowiło dziś udowodnić ;-)

 Mirabelka 

Ja chciałbym zaprezentować przepyszne, aromatyczne ciasto z dyni. Placek dyniowy z dodatkiem pachnącej gałki muszkatołowej i cynamonu, delikatny, puszysty z chrupiącymi pestkami dyni. Ciasto wilgotne, nie zapychające, po prostu idealne ;-) Na wierzchu oczywiście cukier puder, aby było co zdmuchiwać :-D
Ale zaraz!!! Gdzie się podziało ciasto??? Wystarczy na moment stracić je z oczu i oto co się dzieje :-/





Składniki (tortownica 20 cm):
  • 250 g obranej dyni
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 180 g mąki pszennej
  • 140 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej, świeżo startej
  • garść pestek dyni
  • cukier puder - do podania




placek z dyni


Obraną dynię pokroić w sporą kostkę i ugotować w niewielkiej ilości wody. Odcedzić i zmiksować w malakserze lub blenderze.
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę lekko natłuścić olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Papier dzięki tłuszczowi nie będzie się przesuwać, będzie stabilniejszy.
W misce wymieszać sypkie składniki. W drugim naczyniu zmiksować jajka, olej i dynię. Dodać sypkie składniki i chwilkę miksować na średnich obrotach. Ciasto przelać do formy, posypać z wierzchu pestkami dyni. Piec około 35-40 minut do "suchego patyczka"; jeśli wierzch zbytnio się rumieni to przykryć ciasto papierem do pieczenia. 
Po wyjęciu z pieca chwilkę przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy. Studzić dalej na kratce.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ewentualnie udekorować cienkimi paseczkami świeżej dyni.
Smacznego :-)


ciasto z dyni

 Zapraszam również na inne dyniowe przysmaki :-)

Porotos granados, czyli gulasz z dyni i fasoli

Zupa krem z dyni


Dyniowe przysmaki

37 komentarzy:

  1. Zdjęcie, które przedstawia wykradzione ciasto jest genialne. W końcu ktoś pokazał mi jak czuje się rzecz po kradzieży :)
    Pięknie się prezentuje ten placek. Tyle dzisiaj ciast, a każde inne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwsze zdjęcie tak mnie zaciekawiło i zarazem zmartwiło, bo gdzie ono się podziało. Juz nie ma? Ktoś zjadł. A dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Teraz to w ogóle mam dylemat. Tyle dyniowych przepisów, że nie wiem od czego zacząć :( Fajny ten placek, ale pomyślałam o pikantnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dynia i przyprawy korzenne bardzo sie lubia, prawda? Podoba mi sie ten placek, cos czuje, ze szybko dolaczylby do ciasta marchewkowego i brownies na mojej top liscie ciast :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę spróbować brownies, moze dołączą do mojej TOP 10 :-)

      Usuń
  5. Jeku...wystraszyłam się, że naprawdę nie bedzie zdjecia tego placka :D Ciasta z dodatkiem dyni są przepyszne - przede wszystkim pulchne! Fajnie,że dodałeś przyprawy korzenne. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooo, super! Takie, jak lubie! Jeszcze tylko wielki kleks dobrego, greckiego jogurtu, polanego odrobina miodu by sie przydal... I pelnia szczescia! :)
    Dziekuje za wspolne kucharzenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód powiadasz? Następnym razem spróbuję, bo już ciacho zniknęło ;-)

      Usuń
  7. Umiesz budować napięcie ;) Ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. puszyste..idealne! wcale się nie dziwię, że zniknęło gdy nie patrzyłeś ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. hehe już się przestraszyłam, że nie zobaczę tego pięknego ciasta ;)
    wyszło super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam dyniowe wypieki! bardzo zgrabny wyszedł Ci ten placek :)
    ps świetne pierwsze zdjęcie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba przestane uwieczniać moje wypieki na zdjęciach. Najlepiej wyglądają jak ich na nich nie ma ;-)

      Usuń
  11. Smakowity, dynia jest ostatnio moim ulubionym warzywem i mogę ją dodawać do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie narzekam na brak pomysłów z nią w roli jakiejkolwiek, raczej na brak żołądków i czasu :-)

      Usuń
  12. Wygląda wspaniale - konkretnie, a jednak puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet po dwóch dniach jest wilgotna i puszysta. Normalnie tyle nie wytrzymuje, ale zapomniało mi się o niej :-) Za dużo pyszności do zjedzenia ;-)

      Usuń
  13. No skoro mowisz, ze idealne... ;)

    Pozdrawiam i dziekuje za udzial w Festiwalu!
    A tu link do podsumowania - http://www.beawkuchni.com/2012/11/festiwal-dyni-2012-podsumowanie.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto samo zdrowie :) O magicznych właściwościach dyni i jej pestek nie trzeba nawet mówić, olej rzepakowy też zdrowy bo bogaty w omega-3, cynamon ma swoje rozgrzewające właściwości - ciacho w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Cóż, pieklem juz kilkanaście razy i zawsze wychodzi idealne. Moze to zasluga mojego piekarnika. ..

      Usuń
  16. niestety zakalec :(:(:( !!! nie pamiętam kiedy ostatni raz wyszedł mi zakalec a tu taka niemiła niespodzianka i strata czasu.... piekłam godzinę wszystko zrobione było zgodnie z przepisem, z wierzchu wyglądało nieźle po rozkrojeniu straszny widok :(

    OdpowiedzUsuń
  17. ciasto suuuper robie kolejny raz pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie z każdym kolejnym razem jest smaczniejsze :-)

      Usuń
  18. Zrobiłam przed minutą ... upiekłam dwa. Pierwszy trochę za mokry jak dla mnie i za niski (może dynia za mokra?) drugi lepszy ale z kolei za mało dyni... ;> tak czy siak na pewno to nie moje ostatnie słowo ;) pozdrawiam wszystkich dynio - lubiących.

    OdpowiedzUsuń
  19. Naprawdę pyszny, zrobiłam już 3 razy w ciągu ostatnich tygodni i zawsze błyskawicznie znikał. Dziękuję za przepis!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam, może powinno było siedzieć o 5 minut dłużej (dosłownie SUGESTIA zakalca), ale naprawdę - znakomite w smaku. Szczególnie ta miękkość i wilgotność w połączeniu z chrupiącymi na wierzchu pestkami. Zdecydowanie będę piec częściej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy piekarnik jest inny i zawsze trzeba dostosować się do niego :-)
      Ciesze się, że smakowało..

      Usuń
  21. Ciasto genialne. Na stałe w moim repertuarze, smakuje rodzinie i gościom.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...