16 października 2012

Hiszpańskie chlebki - pan de horno

Te małe chlebki są po prostu rewelacyjne. Chrupiące z wierzchu, puszyste w środku. Dzięki aromatowi uzyskanemu przez dodanie oliwek pasują idealnie do wszelkiego rodzaju tapas. Sprawdzą się również jako baza pysznych kanapek. No i nie będę ściemniać - są banalne w przygotowaniu :-)
To taka moja mała propozycja w związku ze Światowym Dniem Chleba.

A już wieczorem rozwiązanie konkursu :-)


hiszpański chlebek z oliwkami


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 opakowanie drożdży (7g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g zielonych oliwek



Wymieszać wodę z cukrem i drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Na wierzchu mieszanki powinna pojawić się pianka.
W misce wymieszać mąkę, sól i oliwę, całość wyrobić z zaczynem na gładkie, sprężyste ciasto - około 10 minut wyrabiania powinno wystarczyć. Nie dodawać zbyt dużo mąki, podczas zagniatania ciasta można delikatnie oprószyć mąką ręce. Umieścić ciasto w naoliwionej misce i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wyrastania na godzinę.


Po tym czasie na stolnicy rozpłaszczyć delikatnie ciasto. Posypać posiekanymi oliwkami i wgnieść je w ciasto. Podzielić je na 8 części i z każdej z nich uformować owalny chlebek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, każdy dwukrotnie naciąć nożem. Przykryć naoliwioną folią spożywczą i odstawić do wyrastania na kolejne 30 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni. Po wyrośnięciu ściągnąć folię z chlebków, lekko oprószyć je mąką i piec przez 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą.
Po upieczeniu chlebki wystudzić na kratce. Upieczone pieczywo powinno wydawać "głuchy odgłos" gdy zapukamy do niego od spodu :-)
Smacznego :-)

Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking


hiszpański chlebek

A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:

Angielskie muffiny odrobinę inaczej 

Chleb żytni na zakwasie 

Indyjski chlebek Naan  

Chleb pszenno-żytni na zakwasie 

Szybki chleb bez drożdży - Soda bread 

Chrupiący, pachnący chleb z serami i oliwkami 

Chlebek nieźle nadziany, prosto z jarmarku  

Domową CIABATTA  

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot 

Bułeczki z cebulą i parmezanem 



14 komentarzy:

  1. Dzień dobry!

    Z powodu natłoku różnych wydarzeń dawno Cię nie odwiedzałam, a widzę, że mam czego żałować :)
    Niedawno robiłam podobne chlebki, tyle, że z dodatkiem oliwy, a nie oliwek.

    Hiszpanie mają bardzo smaczne pieczywo, więc jestem pewna, że Twój przepis jest super!

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, oboje jak widać się nie nudzimy i ciężko nam znaleźć czas na przyjemności ;-)
      A pieczywko jest pierwsza klasa, już mam pomysł na niebanalną kanapkę.

      Pozdrowionka...

      Usuń
  2. Wciąż obawiam się zabierać za pieczywo na zakwasie, dlatego ten przepis mnie naprawdę zainteresował. Poza tym co tu dużo mówić, wyglądają naprawdę świetnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to naprawdę nie masz się czego bać. Do dzieła :-)

      Usuń
  3. ależ smakowite chlebki..uwielbiam wszystko co Hiszpańskie, więc przepis jak najbardziej trafia do "ulubionych"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się podzielisz wrażeniami po upieczeniu :-)

      Usuń
  4. Przespałem gdzieś fakt, że dziś światowy dzień chleba i zostałem bez chleba ;) Ale taki z oliwkami chętnie bym przygarnął :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne takie nakrapiane bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam takie wypieki. pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Do tych chlebkow potrzeba jeszcze tylko troche dobrej oliwy do maczania i pelnia szczescia :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Chlebki już pięknie pachną pomimo spędzenia w piekarniku zaledwie 6 minut. Zapowiada się rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie tylko się zapowiadało, ale i pyszne się okazało.
      Pozdrawiam :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...