04 września 2012

Sałatka z krewetkami i kaszą bulgur

Dziś propozycja na drugie śniadanie do pracy, chociaż na imprezie goście na pewno taka sałatką nie pogardzą. Pachnące krewetki, sycący bulgur, aromatyczna pietruszka i słodki pomidor. Czego chcieć więcej podczas ciężkiej pracy??? ;-)



sałatka z krewetkami i bulgurem



Składniki (2 porcje):
  • 100 g kaszy bulgur
  • 300 g świeżych (obgotowanych) krewetek
  • 2 małe pomidory
  • ¼ żółtej papryki
  • 6 zielonych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz - do smaku



Ugotować bulgur wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przelać zimną wodą.
Krewetki obrać i umyć. Na patelni rozgrzać oliwę z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Dodać krewetki, przyprawić pieprzem i smażyć, aż zrobią się rumiane. Przełożyć na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać. Wszystko połączyć z kaszą, krewetkami i natką pietruszki. Dodać łyżkę oliwy i delikatnie posolić.
Smacznego :-)


sałatka z krewetkami i bulgurem

6 komentarzy:

  1. Mniam, dawno nie jadłem krewetek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poezja na talerzu...wszystko co lubię i w tak pięknej oprawie...rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  3. jak z krewetkami, to już ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie znakomita na lunch - pozywna, lekka i kolorowa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne kolory ;) kaszy bulgur, nigdy nie jadłam, ale wygląda smakowicie ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dziękuję :-) Również pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...