To ostatni przedurlopowy wpis,
który czekał na swoją kolej i się doczekał. Wkrótce zamieszczę kilka
przepisów na dania związane z regionem, który odwiedziłem chwilkę temu w
ramach urlopowego "styrania się" :-)
Dziś
proponuję jednogarnkową potrawkę z kurczaka i warzyw, pachnącą ziołami i
wędzoną papryką. Ja wykonałem ją z udek kurczaka, ale oczywiście pierś
czy polędwiczki nadadzą się doskonale. Kurczakowi towarzyszą
różnokolorowe papryki - żeby było ładnie i kolorowo oraz cukinia - bo
była w lodówce ;-)
Co
do ziół dajcie jakie chcecie, jakie lubicie. Jeśli wolicie
śródziemnomorskie smaki to dobre będą bazylia, oregano, a może również
zioła prowansalskie i rozmaryn. Bardzo silny aromat da bałkańska
czubrica lub tymianek, a swojskie smaki majeranek i cząber.
Składniki (2 porcje):
- 4 filety z udek kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 małej cukinii
- 200 ml bulionu drobiowego
- 1 liść laurowy
- szczypta cząbru, suszonego
- szczypta estragonu, suszonego
- szczypta czosnku niedźwiedziego, suszonego
- 1 łyżeczka wędzonej papryki, słodkiej
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa do smażenia
Cebulę pokroić w ósemki, paprykę, cukinię i kurczaka w spore kawałki.
W
rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać
kawałki kurczaka i smażyć aż mięso "zbieleje". Dołożyć paprykę i
cukinię, smażyć wszystko razem przez 5 minut. Dodać rozgnieciony
czosnek, wędzoną paprykę i przesmażyć wszystko przez minutkę.
Następnie
wlać puszkę pomidorów i 100 ml bulionu, dodać liść laurowy i zioła.
Wszystko dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez 25-30 minut, aż
warzywa i kurczak będą ugotowane. W razie potrzeby podlać pozostałym
bulionem.
Pod koniec
gotowania wymieszać mąkę z odrobiną wody i zagęścić sos. Gotować jeszcze
kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać
z kleksem śmietany lub jogurtu. Dla towarzystwa ryż, puree ziemniaczane
lub świeże pieczywo. Ja z lenistwa podpiekłem na suchej patelni
tortille pszenne i pokroiłem je w trójkąty. Miła i pyszna odmiana :-)
Smacznego :-)
ach! już czuję tę rozkoszną woń.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje. Chętnie bym zjadła! :)
OdpowiedzUsuńTwoja potrawa wyglada zachęcająco! Więc pewno się skuszę na coś podobnego:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka w każdej postaci, więc na pewno się skuszę!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDla mnie danie idealne - mięso w ulubionych warzywach.
OdpowiedzUsuńNie ma to jak dobra potrawka :) I zdecydowanie mięso z udek to mój faworyt, odkąd zacząłem go używać, właściwie piersi nie pojawiają się na moim stole, jest dużo smaczniejsze i bardziej soczyste :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie dobrane przyprawy!
OdpowiedzUsuńWspaniale sie zapowiada! Lista skladnikow to dla mnie niemal poezja - same pysznosci.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię wyraźną nutę papryki w daniach mięsnych, super danie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł na kurczaka ;) Musiał być bardzo aromatyczny!! Czekam na przepisy 'pourlopowe' :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam, bardzo lubi takie dania :) polaczenie papryki z kurczakiem uwazam za idealne!
OdpowiedzUsuń