Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju curry i innych dań z sosem. Smakuje również jako przekąska z różnymi dipami czy po prostu z sosem czosnkowym. Dla mnie naan były ostatnio dodatkiem do indyjskiego curry z rybą i batatami.
Składniki (3 chlebki):
- 225 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 15 g drożdży, świeżych
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 60 ml mleka
- 3 łyżki ghee, roztopionego
- dodatki: czosnek, ulubione zioła - u mnie zielona czubrica
Drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kwadrans. Mieszankę tą wymieszać z mąką, olejem, jogurtem i jajkiem. Wyrobić ciasto (ok. 10 minut), aż będzie miękkie i sprężyste; jeśli będzie zbyt suche można dodać odrobinkę wody lub mleka. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę albo do podwojenia objętości.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury wraz z blaszką do pieczenia (jeśli macie kamień do pieczenia to umieśćcie go w piekarniku zamiast blachy).
Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części. Każdą rozwałkować na placek grubości 5 mm o kształcie kropli lub owalu. Na lekko oproszoną mąką gorącą blachę (lub na kamień) ułożyć placki i piec około 4 minuty. Następnie blachę ułożyć jak najwyżej w piekarniku i chwilkę podgrillować placki - można to zrobić również na patelni grillowej lub w opiekaczu. Po wyjęciu posmarować je roztopionym ghee i zajadać :-) Jeśli chcecie można je posypać ziołami lub czosnkiem.
Smacznego :-)
**********************************************************************************************************************************************************
Dziś rusza dość ciekawy portal MojaLodowka.pl . O czymś takim już dawno myślałem i z pewnością może się przydać każdemu z Was. Strona to prostu lekarstwo na brak pomysłu na posiłek, ma pomóc w wyborze przepisu na podstawie produktów, które mamy w lodówce. Najpierw podajemy produkty, którymi dysponujemy, a następnie uzyskujemy listę przepisów, które możemy wykonać z użyciem naszych zasobów. Póki co ilość przepisów jest ograniczona, ale każdy może dodawać swoje i tym samym poszerzać ich bazę. Kilka moich przepisów na pewno wkrótce tam znajdziecie :-)
**********************************************************************************************************************************************************
Dziś rusza dość ciekawy portal MojaLodowka.pl . O czymś takim już dawno myślałem i z pewnością może się przydać każdemu z Was. Strona to prostu lekarstwo na brak pomysłu na posiłek, ma pomóc w wyborze przepisu na podstawie produktów, które mamy w lodówce. Najpierw podajemy produkty, którymi dysponujemy, a następnie uzyskujemy listę przepisów, które możemy wykonać z użyciem naszych zasobów. Póki co ilość przepisów jest ograniczona, ale każdy może dodawać swoje i tym samym poszerzać ich bazę. Kilka moich przepisów na pewno wkrótce tam znajdziecie :-)
A jeśli chcecie spróbować innego, domowego pieczywa to zapraszam na:
Absolutnie zapisuję do wypróbowania! bardzo lubie takie rzeczy, szczególnie jak mogę sobie nimi zagryzać dobre jedzonko :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda:) Nigdy nie jadłam jeszcze takiego i chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNie zawiedziesz się, bo to jest świetny dodatek do wszystkiego :-)
UsuńWygląda smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńTakie chlebki zawsze wywołują u mnie ślinotok, kiedy je widzę, nic nie mogę poradzić ;)
OdpowiedzUsuńA u mnie jak ostatnio byłem w knajpie indyjskiej wywołał wstręt, więc zrobiłem swoją wersję i już jest mniam :-)
Usuńlubie!!!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione!! :)
OdpowiedzUsuńPyszny... i na pewno wypróbuję przepis :)! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJuż dawno szukałam przepis na chlebek Naan.
OdpowiedzUsuńTwój bardzo mi się podoba!
Uwielbiam! A jeszcze nigdy sama nie robilam. Bedzie trzeba to zmienic.
OdpowiedzUsuńZachecam do dodania przepisu do akcji Kuchnia indyjska na Mikserze!
Ja też pierwszy raz...
UsuńKoniecznie muszę wypróbować Twój przepis;-)
OdpowiedzUsuńChlebek wygląda bardzo ładnie. Miałam okazję kiedyś taki spróbować i był naprawdę smaczny ;)
OdpowiedzUsuńZamiast masła ghee, może być zwykłe masło klarowane?
OdpowiedzUsuńChciałabym takie coś wykonać, bo... tortille mi nie wychodzą. To może chociaż to!
Pewnie,że może. Trochę inny smak ma, ale swoje zadanie spełni :-)
UsuńMogę użyć mąki pszennej pełnoziarnistej?
OdpowiedzUsuńTo nie był mój pierwszy raz z chlebkiem naan, ale z tego przepisu wyszły tak pyszne, że aż postanowiłam zostawić komentarz :)
OdpowiedzUsuń23 year old Legal Assistant Inez Siaskowski, hailing from Courtenay enjoys watching movies like Demons 2 (Dèmoni 2... l'incubo ritorna) and Gambling. Took a trip to Shark Bay and drives a Eclipse. oryginalna strona
OdpowiedzUsuń