Pyszne, puszyste marchewkowe ciasto. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczy zyskuje wspaniały, świeży aromat. Szybko się je przygotowuje, równie szybko znika z talerza :-)
Składniki (tortownica 23 cm):
- 200 g startej marchewki
- 3 duże jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 100 g brązowego cukru
- 200 g mąki pszennej
- 100 g rodzynek
- 1 pomarańcza
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- cukier puder - do podania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Tortownicę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce ubić jajka, dodać olej i cukier, ubijać dalej, aż się dobrze połączą. Mieszając łyżką dodać marchew, rodzynki, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i skórkę otartą z połowy pomarańczy. Przelać masę do tortownicy i piec 25-30 minut. Po wyjęciu schłodzić 10 minut w tortownicy, następnie wyciągnąć ciasto z blaszki, ściągnąć papier i wystudzić na kratce.
Oprószyć cukrem pudrem i posypać skórką z drugiej połowy pomarańczy.
Smacznego :-)
Inspiracja: The Hairy Dieters
Super!
OdpowiedzUsuńWygląda tak, jak dobre ciasto marchewkowe powinno. Przy Twoim opisie pomarańczowej skórki aż poczułam jej zapach :)
Biorę od Ciebie jeden kawałek na drugie śniadanie w pracy.
Miłego dnia,
E.
Mam nadzieję, że smakowało ;-)
Usuńjuż się od jakiegoś czasu na takie czaję, może skorzystam z Twojego przepisu :-)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto, bo to zdecydowanie najlepsze ciacho marchewkowe jakie miałem okazję jeść :-)
UsuńUwielbiam marchewkowe, robię bardzo podobnie, ale nie próbowałem z pomarańczą, może następnym razem dodam :)
OdpowiedzUsuńNiby wiele się jej nie daje, ale aromat daje naprawdę wyczuwalny.
UsuńCudnie wygląda to Twoje ciasto. Jestem gotowa uwierzyć, że jest naprawdę najlepsze :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńZdecydowanie ciasto marchewkowe lubię najbardziej z dodatkiem goździków i i orzechów zamiast rodzynek, a pomarańcza do marchewki idealnie pasuje ... że też do tej pory jej nie dodawałam
OdpowiedzUsuńGoździków nie dawałem jeszcze, ale w sumie mam mielone wiec czemu nie?? :-)
UsuńPIerwszy raz jadłam w sumie niedawno ciasto marchewkowe i bardzo mi zasmakowało, a miałam dosyć duże opory przed zrobieniem. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa też miałem opory, zaczynałem od muffinek marchewkowych ;-)
UsuńMój małżon uparł się, że jak marchewkowe to musi być a) zdrowe b) miec mniej tych kaloryjnych robaczków, których nikt nie widział a każdy się ich boi :) Nie wyprowadzam, go z błędu i radośnie wykupuję zarówno muffiny jak i klasyczne ciasto z naszej ulubionej cukierni. Teraz pójdę za ciosem i upiekę sama z twojego przepisu. Pozdrawiam kami
OdpowiedzUsuńWłasne ciasto to mniej roboty niż pójście do cukierni, a dużo więcej satysfakcji :-)
UsuńWygląda na bardzo puszyste. Jak do tej pory marchewkowe, które jadłam były raczej nieco "gniotkowate". Sama nigdy nie piekłam, chętnie więc skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jest naprawdę rewelacyjne. Wczoraj opierało się łasuchom aż godzinę. Chyba tylko dlatego, że oprócz niego był tez tort :-)
UsuńUwielbiam marchewkowe smakołyki, marchewka nadaje ciastom słodyczy!
OdpowiedzUsuńNie tylko ciastom. Ostatnio robiłem mięsa z marchewką, też mi bardzo posmakowały.
UsuńMarchewkowe, czyli moje ulubione :) aż narobiłeś mi smaku... :)
OdpowiedzUsuńChociaż raz ja Tobie ;-)
UsuńMyślę, że nie po raz pierwszy i nie ostatni... :)
UsuńJak ja lubie marchewkowe! Twoje faktycznie wyglada idealnie :)
OdpowiedzUsuńNastępnym razem zastąp marchewkę dynią i zobaczysz jakie będzie pyszne.
OdpowiedzUsuńZnam dyniowe, faktycznie przepyszne. Na wierzch sypię zawsze pestki.
Usuńwygląda genialnie. trzeba będzie spróbować.
OdpowiedzUsuńnie lubię całego tego reklamowania... ALE my dopiero zaczynamy, zobaczymy czy uda nam się to pociągnąć więc przydałyby się opinie -> www.crunchybaguette.blogspot.com
ciasto REWELACJA!!! wlasnie pol blachy peklo chociaz jeszcze dobrze nie ostyglo:)oprocz rodzynek dalam jeszcze pestki dyni i slonecznika,niebo w gebie! DZIEKI ZA TAKI SUPER PRZEPIS:)
OdpowiedzUsuń