Chrupiące
pieczone ziemniaczki zapieczone w towarzystwie aromatycznej bryndzy i
pysznych warzyw - coś dla zabieganych miłośników przaśnych, kulinarnych
klimatów. Chwilka czasu plus odrobina cierpliwości i pyszny, pachnący
obiad gotowy :-)
Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia zapieczonych ziemniaczków z ciągnącym się serem, mnie w każdym razie na pewno nie. Tego rodzaju zapiekanki nie tylko są smaczne, ale też doskonale się prezentują na stole, więc na rodzinie lub gościach z pewnością zrobią wrażenie. Dodatkową zaletą jest to, że w zależności od upodobań i zawartości lodówki można modyfikować składniki pod jednym warunkiem - ziemniaki i jakiś ser muszą pozostać :-)
Chyba nikogo nie trzeba namawiać do zjedzenia zapieczonych ziemniaczków z ciągnącym się serem, mnie w każdym razie na pewno nie. Tego rodzaju zapiekanki nie tylko są smaczne, ale też doskonale się prezentują na stole, więc na rodzinie lub gościach z pewnością zrobią wrażenie. Dodatkową zaletą jest to, że w zależności od upodobań i zawartości lodówki można modyfikować składniki pod jednym warunkiem - ziemniaki i jakiś ser muszą pozostać :-)
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 4 pieczarki
- 1 mały por
- 1 cebula
- ½ czerwonej papryki, słodkiej
- 150 g bryndzy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek (do ziemniaków)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)
- przyprawa do ziemniaków (bez soli, najlepiej własna mieszanka)
- sól, pieprz - do smaku
Przyprawę można zrobić samodzielnie, mieszając po szczypcie: suszonego
majeranku, mielonego pieprzu, czosnku granulowanego, kurkumy, suszonej
natki pietruszki, cukru, mielonego kminku, słodkiej papryki, czerwonej
czubricy. Najlepiej, aby przyprawa nie zawierała soli, dzięki temu
ziemniaki nie puszczą wody.
Piekarnik
nagrzać do temperatury 200 stopni. Na blaszkę wylać oliwę, ziemniaki
obrać i pokroić w dużą kostkę (3cm), cebulę obrać i pokroić w ósemki.
Oba składniki wrzucić na blaszkę, posypać przyprawą i obtoczyć w oliwie i
przyprawie.
Wstawić blaszkę do piekarnika na około 15 minut, ustawiając opcję górnej i dolnej
grzałki. W tym czasie dwa razy przemieszać zawartość. Kiedy nóż gładko
wchodzi w ziemniaki, przestawić funkcję w piekarniku na termoobieg + dolna
grzałka i zapiekać przez 5 minut, w połowie czasu przemieszać. Po tym czasie
ustawić piekarnik na opiekanie i termoobieg - opiekać przez jakieś 2-3 minuty, aż się zezłocą.
Kiedy
ziemniaki są w piekarniku, pokroić
w plastry obrane pieczarki, por i paprykę. Przesmażyć wszystko na
patelni, aż warzywa
lekko zmiękną. Upieczone ziemniaki przełożyć z blaszki do naczynia
żaroodpornego (można do małych foremek wielkości porcji), na nich ułożyć
warzywa z patelni i całość posypać pokruszoną bryndzą. Zapiekać w
piekarniku przez 10-15 minut, aż bryndza się rozpuści. Po wyciągnięciu
posypać
natką pietruszki i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Smacznego :-)
Miłośnikomzapiekanek polecam również:
Zapiekane ziemniak to zdecydowanie moja bajka, z jeszcze z serem to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuńKusząco wygląda :) i ma takie ładne kolorki :)
OdpowiedzUsuńMniam!
Wygląda przepysznie :) I brzmi nieco po góralsku.
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;) lubię takie zapiekanki, również z makaronem ;)
OdpowiedzUsuńTakie jedzenie uwielbia mój Połówek;)
OdpowiedzUsuńHi everyone, it's my first pay a visit at this
OdpowiedzUsuńweb site, and article is truly fruitful in support of me, keep up posting such posts.
Here is my weblog - Candy Crush Saga Cheats
Czym moge zastapic bryndze?
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń