03 lipca 2012

Makaron z gorgonzolą i czosnkiem niedźwiedzim

Są takie chwile w życiu człowieka, że robi się on po prostu głodny ;-) 
W sumie to sporo tych chwil jest i zazwyczaj nie narzekam na nie. Jednak, gdy w kuchni króluje duchota i upał, nie chce się stać przy kuchence - a przynajmniej nie za długo... Na zewnątrz wcale nie było lepiej, a dodając do tego "lekką" nadwrażliwość na światło (po weekendowym wieczorze kawalerskim), wyjście do knajpki też odpada. Co wtedy zrobić?? Ugotować makaron!
Przejrzałem więc wnętrze lodówki i zamrażalnika. Długo przeglądałem, bo w taki upał sprawia to ogromną przyjemność, i znalazło się parę składników, które poniżej możecie zobaczyć. Jest więc pyszny śmietanowo-serowy sos ze słodką gorgonzolą, są pachnące suszone pomidory i aromatyczny czosnek niedźwiedzi.

Do przygotowania dania użyłem zamrożonego czosnku niedźwiedziego, ale można go zastąpić świeżym lub mrożonym szpinakiem. W obu przypadkach będzie przepysznie, jednak w przypadku szpinaku skróciłbym czas podsmażania i dodałbym do niego rozgnieciony ząbek czosnku.


makaron z czosnkiem niedźwiedzim lub szpinakiem

 Składniki:
  • 3 porcje makaronu (u mnie Fettuccine)
  • 100 g gorgonzoli, słodkiej
  • 200 g czosnku niedźwiedziego (może być szpinak)
  • 150 g śmietany 18 %
  • 6 suszonych pomidorów (w oliwie)
  • 1 szalotka
  • sól, pieprz - do smaku



Makaron ugotować al dente.

Czosnek niedźwiedzi pokroić w paski i podsmażyć na oliwie z pomidorków, aby liście zmniejszyły objętość i odparowały wodę. Dodać posiekaną szalotkę, pokrojone w paski pomidory i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Wlać śmietanę, dodać gorgonzolę i dusić kilka minut, aż ser dobrze się rozpuści i połączy ze śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać z makaronem i podawać. Smacznego :-)

Przekąski na SESJĘ
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

17 komentarzy:

  1. Ale kusisz...to ja chyba w nocy zacznę robić takie makarony zamiast ciastek ;)
    Wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak się nakręcimy kulinarnie to nieprędko zaśniemy ;-)

      Usuń
  2. Makaron to doskonale rozwiazanie na nagle napady glodu! Twoja wersja pyszna. A czosnku niedzwiedziego nie udalo mi sie w tym roku nigdzie zerwac :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz ja nawet nie wiem jak wygląda jego dostępność w UK. U nas nie można zrywać, bo jest pod ochroną. Ja kupiłem z prywatnych upraw.

      Usuń
  3. Błyskawicznie i jak smakowicie. W te upały mam ochotę tylko na takie ekspresowe potrawy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopiero początek lata, a my już tak narzekamy :-)

      Usuń
  4. Znakomity :). Niestety też nigdzie nie mogłam dorwać czosnku niedźwiedziego :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie w tym roku udało się zagospodarować 5 kg, ale wcześniej też miałem spore problemy.

      Usuń
  5. Wybieram wersję z samym szpinakiem z sosem śmietanowo-serowym. Po czosnku nie mogłabym żyć przez kolejne 2 dni :(

    Pozdrawiam z bardzo gorącej i parnej W-wy,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę na talerzu moje ulubione ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dużo u Ciebie potraw z tym czosnkiem niedźwiedzim, a ja nawet nie wiem jak to smakuje. Tak zachwalasz, że chyba muszę się nim zainteresować bo do tej pory nawet o nim nie słyszałam. Poczytałam i chyba kupię sobie nasionka ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie w lesie rośnie. Więcej niż mogłem sam przerobic. Niedługo to na c nie będzie można zbierac w lesie bo to lisy sikaja albo co inne. moja babcia tam zbierala czosnek. Minęło dobre 50 lat i ja tam Zbieram mimo że zakazane. Jakoś nie widać żeby było go mniej. Wygląda podobnie do konwali. Zbierać w okolicach maja. U mnie w lesie jak sięgnąć wzrokiem tylko to rośnie. Takie lany czosnku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ludzie w worki zbieraja. Mimo to wujek leśniczy ostrzega że zakazane

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...