Szybki makaron dla zmęczonych i głodnych...
Delikatny śmietanowy sos, pieczarki, fasolka szparagowa i oczywiście suszone pomidory ;-) Do tego prażone, aromatyczne orzechy nerkowca i świeża bazylia. Czego chcieć więcej w tak krótkim czasie...???
Składniki:
- 200 g makaronu (u mnie Sconcigli)
- 150 g fasolki szparagowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 3 pieczarki
- 6 oliwek, czarnych
- 4 suszone pomidory
- 150 ml bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina, półsłodkiego
- 200 g śmietany
- garść orzechów nerkowca, podprażonych na suchej patelni
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- oliwa do smażenia
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Fasokę oczyścić, pokroić w 3cm kawałki. Pieczarki, oliwki pokroić w plasterki, cebulę w ósemki, pomidory w paski.
Na oliwie podsmażyć 2 minuty fasolkę, dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pieczarki, pomidorki i rozgnieciony czosnek, chwilkę przesmażyć i zalać winem oraz bulionem. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać śmietanę i dusić, aż fasolka będzie miękka. Następnie dorzucić oliwki, sos doprawić bazylią, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem (jeśli sos będzie zbyt rzadki, chwilę go odparować przed wymieszaniem).
Smacznego :-)
Takiego makaronu jak sconcigli jeszcze nie jadłam! Czy jego kształt przypomina muszlę?
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki (poza czosnkiem z wiadomych wzlędów) mi w Twoim sosie pasują, a że bardzo dawno nie jadłam fasolki szparagowej, to będę chyba zmuszona coś na ten kształt przygotować :)
Miłego dnia,
Edith
Bardziej bym powiedział, że trąbkę. Dość ciekawy kształt, nabyty w sklepie na L...
Usuńhttp://www.marions-kochbuch.de/index-bilder/sconcigli.jpg
Miłego dnia, a w sumie już tylko pozostałej połówki... Dla Was obojga oczywiście :-)
Hmmm....pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńja mam tyle fasolki! i nie mam pomysłu na obiad.
OdpowiedzUsuńa tu proszę, z jakim pysznymm daniem się pojawiasz!
Ja też mam sporo i wkrótce znów coś z nią wykombinuję. Taka z masełkiem i bułką tartą - wspomnienie z rodzinnego domu - już mi się przejadła.
UsuńTo coś dla mnie... Jeszcze tylko przydałby mi się jakiś kucharz na kuchni...
OdpowiedzUsuńA jakby już był ten kucharz to pewnie byś go wyganiała, bo zajmowałby Twoje królestwo ;-)
UsuńNigdy nie widziałem połączenia fasolki szparagowej z makaronem, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńJa też nie, więc postanowiłem nadrobić braki :-)
UsuńPierwszy raz widzę takie połączenie :). Pomroziłam już trochę fasolki z Mamowego ogródka, jak już się odchudzę to wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńtę fasolkę to jem non stop z bułką tartą... aż się zanudzić idzie ;/ dziękuję za przepis! :)
OdpowiedzUsuńja też lubię połączenie fasolki i makaronu ;). Przygotowywałam raz mięso w śmietance z dodatkiem fasoli i podałam to z makaronem penne. Było pyszne, więc Twoja wersja z pieczarkami jest pewnie równe dobra:).
OdpowiedzUsuńBłagam napiszcie gdzie kupić taki makaron!!! Wszędzie szukam i nie ma :(
OdpowiedzUsuńSuper przepis, koniecznie do wypróbowania :) Na ile porcji wystarcza składniki podane w przepisie? Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDwie porcje. 100 g makaronu to jedna porcja. Jeśli makaron jest bez dodatków (tylko peato, aglio olio) to wtedy 125 g.
UsuńRównież pozdrawiam
Super, dziękuję za szybką odpowiedz :)
Usuń