17 lipca 2012

Makaron z fasolką szparagową w śmietanowym sosie

Szybki makaron dla zmęczonych i głodnych...
Delikatny śmietanowy sos, pieczarki, fasolka szparagowa i oczywiście suszone pomidory ;-) Do tego prażone, aromatyczne orzechy nerkowca i świeża bazylia. Czego chcieć więcej w tak krótkim czasie...???



makaron z fasolka szparagowa



Składniki:
  • 200 g makaronu (u mnie Sconcigli)
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 3 pieczarki
  • 6 oliwek, czarnych
  • 4 suszone pomidory
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 50 ml białego wina, półsłodkiego
  • 200 g śmietany
  • garść orzechów nerkowca, podprażonych na suchej patelni
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • oliwa do smażenia

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

Fasokę oczyścić, pokroić w 3cm kawałki. Pieczarki, oliwki pokroić w plasterki, cebulę w ósemki, pomidory w paski.
Na oliwie podsmażyć 2 minuty fasolkę, dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać pieczarki, pomidorki i rozgnieciony czosnek, chwilkę przesmażyć i zalać winem oraz bulionem. Dusić na małym ogniu 5 minut. Dodać śmietanę i dusić, aż fasolka będzie miękka. Następnie dorzucić oliwki, sos doprawić bazylią, solą i pieprzem, wymieszać z makaronem (jeśli sos będzie zbyt rzadki, chwilę go odparować przed wymieszaniem).
Smacznego :-)


Kuchnia Bardzo Włoska 2012

16 komentarzy:

  1. Takiego makaronu jak sconcigli jeszcze nie jadłam! Czy jego kształt przypomina muszlę?

    Wszystkie składniki (poza czosnkiem z wiadomych wzlędów) mi w Twoim sosie pasują, a że bardzo dawno nie jadłam fasolki szparagowej, to będę chyba zmuszona coś na ten kształt przygotować :)

    Miłego dnia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardziej bym powiedział, że trąbkę. Dość ciekawy kształt, nabyty w sklepie na L...
      http://www.marions-kochbuch.de/index-bilder/sconcigli.jpg

      Miłego dnia, a w sumie już tylko pozostałej połówki... Dla Was obojga oczywiście :-)

      Usuń
  2. ja mam tyle fasolki! i nie mam pomysłu na obiad.
    a tu proszę, z jakim pysznymm daniem się pojawiasz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam sporo i wkrótce znów coś z nią wykombinuję. Taka z masełkiem i bułką tartą - wspomnienie z rodzinnego domu - już mi się przejadła.

      Usuń
  3. To coś dla mnie... Jeszcze tylko przydałby mi się jakiś kucharz na kuchni...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakby już był ten kucharz to pewnie byś go wyganiała, bo zajmowałby Twoje królestwo ;-)

      Usuń
  4. Nigdy nie widziałem połączenia fasolki szparagowej z makaronem, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie, więc postanowiłem nadrobić braki :-)

      Usuń
  5. Pierwszy raz widzę takie połączenie :). Pomroziłam już trochę fasolki z Mamowego ogródka, jak już się odchudzę to wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. tę fasolkę to jem non stop z bułką tartą... aż się zanudzić idzie ;/ dziękuję za przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja też lubię połączenie fasolki i makaronu ;). Przygotowywałam raz mięso w śmietance z dodatkiem fasoli i podałam to z makaronem penne. Było pyszne, więc Twoja wersja z pieczarkami jest pewnie równe dobra:).

    OdpowiedzUsuń
  8. Błagam napiszcie gdzie kupić taki makaron!!! Wszędzie szukam i nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, koniecznie do wypróbowania :) Na ile porcji wystarcza składniki podane w przepisie? Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dwie porcje. 100 g makaronu to jedna porcja. Jeśli makaron jest bez dodatków (tylko peato, aglio olio) to wtedy 125 g.
      Również pozdrawiam

      Usuń
    2. Super, dziękuję za szybką odpowiedz :)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...