Jeśli dziś piątek to czas na klopsiki rybne.
To danie, za które już dość długo się zabierałem, ale wreszcie udało mi się je przygotować. Banalne, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie pyszne. Dodatek sera oraz smażenie na głębokim tłuszczu powodują małe nasiąkanie tłuszczem, a dodanie Waszego ulubionego ziółka z pewnością jeszcze poprawi smak dania. Miła odmiana dla zwykłego fileta.
Składniki (16 sztuk):
- 400 g fileta z ryby morskiej (np. mintaj, dorsz)
- 2 jajka
- 70 g bułki tartej (drobnej)
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
- 50 g sera Gruyère, drobno startego (może być inny żółty ser)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
- olej do smażenia
Rybę zmielić maszynką do mielenia mięsa, dodać do niej bułkę, jajka, cebulę, szczypiorek i ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonymi pieprzem i gałką, a gotową masę wstawić na kwadrans do lodówki, aby się schłodziła. Dzięki temu wygodniej będzie formować klopsiki.
Ze schłodzonej masy rybnej formować nieduże kulki, które następnie smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu na złoty kolor klopsiki wyciągnąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku.
Gotowe rybne klopsy podałem z młodymi ziemniaczkami i lekko obgotowaną fasolką szparagową, podsmażoną następnie na sklarowanym maśle - Ghee.
Smacznego :-)
Jestem fanem wszelkiego rodzaju klopsików :) Z serem jeszcze nie robiłem, muszę spróbować :) Zrobiłem kiedyś klopsiki rybne ze szpinakiem, były bardzo smaczne, ale nigdy więcej nie kupię mrożonej ryby, bo z ponad połowy kilograma po rozmrożeniu i odciśnięciu wody zostało mi raptem 20 dkg mięsa :/
OdpowiedzUsuńlubie kotlety ..klopsiki rybne :) te musza byc pyszne ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Może mój Połówek przekonałby się do ryby, gdybym mu ją tak podała? Trzeba będzie kiedyś wypróbować. Ale póki co ogłosiłam strajk kuchenny;)
OdpowiedzUsuńwidzę, że i Ty w piątki bez mięsa ;]
OdpowiedzUsuńpyszne te klopsiki. myślę, że posmakowałyby nie tylko mnie, ale i moim domownikom.
kiedyś jadłam klopsiki rybne za granicą, ale całkowicie zapomniałam o tej jakże dobrej propozycji podania ryby ;). super!
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na obiad :) musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuń