06 lipca 2012

Klopsiki rybne z serem gruyère

Jeśli dziś piątek to czas na klopsiki rybne.
To danie, za które już dość długo się zabierałem, ale wreszcie udało mi się je przygotować. Banalne, tanie i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie pyszne. Dodatek sera oraz smażenie na głębokim tłuszczu powodują małe nasiąkanie tłuszczem, a dodanie Waszego ulubionego ziółka z pewnością jeszcze poprawi smak dania.  Miła odmiana dla zwykłego fileta.


klopsiki rybne


Składniki (16 sztuk):
  • 400 g fileta z ryby morskiej (np. mintaj, dorsz)
  • 2 jajka
  • 70 g bułki tartej (drobnej)
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
  • 50 g sera Gruyère, drobno startego (może być inny żółty ser)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku
  • olej do smażenia


Rybę zmielić maszynką do mielenia mięsa, dodać do niej bułkę, jajka, cebulę, szczypiorek i ser - wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonymi pieprzem i gałką, a gotową masę wstawić na kwadrans do lodówki, aby się schłodziła. Dzięki temu wygodniej będzie formować klopsiki.
Ze schłodzonej masy rybnej formować nieduże kulki, które następnie smażyć na głębokim tłuszczu. Po usmażeniu na złoty kolor klopsiki wyciągnąć z tłuszczu i odsączyć na papierowym ręczniku. 

Gotowe rybne klopsy podałem z młodymi ziemniaczkami i lekko obgotowaną fasolką szparagową, podsmażoną następnie na sklarowanym maśle - Ghee.
Smacznego :-)


klopsiki rybne

6 komentarzy:

  1. Jestem fanem wszelkiego rodzaju klopsików :) Z serem jeszcze nie robiłem, muszę spróbować :) Zrobiłem kiedyś klopsiki rybne ze szpinakiem, były bardzo smaczne, ale nigdy więcej nie kupię mrożonej ryby, bo z ponad połowy kilograma po rozmrożeniu i odciśnięciu wody zostało mi raptem 20 dkg mięsa :/

    OdpowiedzUsuń
  2. lubie kotlety ..klopsiki rybne :) te musza byc pyszne ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Może mój Połówek przekonałby się do ryby, gdybym mu ją tak podała? Trzeba będzie kiedyś wypróbować. Ale póki co ogłosiłam strajk kuchenny;)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę, że i Ty w piątki bez mięsa ;]
    pyszne te klopsiki. myślę, że posmakowałyby nie tylko mnie, ale i moim domownikom.

    OdpowiedzUsuń
  5. kiedyś jadłam klopsiki rybne za granicą, ale całkowicie zapomniałam o tej jakże dobrej propozycji podania ryby ;). super!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy pomysł na obiad :) musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...