01 czerwca 2012

Sos Bozner idealny do szparagów - Bozner Sauce

Sos przygotowałem do musu ze szparagów, ale jest on standardowym południowotyrolskim dodatkiem do wszelkich potraw ze szparagów - dlatego zamieszczam go jako osobny wpis.
Nazwa pochodzi od miejscowości Bozen (wł. Bolzano). To miejscowość położona w Południowym Tyrolu we Włoszech. To takie miejsce, które nie może się zdecydować, czy być włoskim, czy niemieckim (właściwie austriackim) :-)
Oczywiście można się domyślać, że jak to we Włoszech, sos nie powstał w tej miejscowości :-D 
Podobno pochodzi z okolic Terlan (Terlano), do którego w okresie zbiorów szparagów, zjeżdżali w celach konsumpcyjnych mieszkańcy okolicznych miejscowości - również Bozen. Szparagi były tam podawane przyozdobione posiekanym jajkiem, zieloną cebulką i oliwą, które to składniki mieszało się ze sobą już na talerzu. Podobno w jednej z knajpek mieszkańcy Bozen tak paskudzili zwykle na obrusach tym "do it yourself", że właścicielka postanowiła, że od tamtej pory będą im sami mieszać składniki i podawać gotowy sos.
Oczywiście mieszkańcy Bozen mają swoja teorię na ten temat, w której opowiadają, jak to byli goszczeni i raczeni tak paskudnym sosem, że sami prosili o podawanie wyłącznie składników, aby własnoręcznie przyrządzić swój sos idealny ;-)




Składniki:


  • 2 jajka, ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 75 ml oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)
  • 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
Żółtka oddzielić od białek. Pokruszyć je i zmiksować z olejem, sokiem z cytryny i octem do konsystencji majonezu. Białko z 1 jajka drobno posiekać i dodać wraz ze szczypiorkiem do sosu. Doprawić solą, pieprzem i musztardą, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :-)

Szparagi na stół
Kuchnia Bardzo Włoska 2012

4 komentarze:

  1. Sos brzmi bardzo dobrze, szparagi już mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie mów (pisz), że nie lubisz szparagów??? A robaki byś wcinała ;-)

      Usuń
  2. Wszystkie składniki mi bardzo odpowiadają :) Myślę, że do szparagów pasuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę pyszny. Ważne jednak, aby postał troszkę w lodówce - wtedy traci nadmierną octowość - to akurat dla mnie ważne, bo ocet nie jest moim ulubionym płynem..

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...