Sos przygotowałem do musu ze szparagów, ale jest on standardowym południowotyrolskim dodatkiem do wszelkich potraw ze szparagów - dlatego zamieszczam go jako osobny wpis.
Nazwa pochodzi od miejscowości Bozen (wł. Bolzano). To miejscowość położona w Południowym Tyrolu we Włoszech. To takie miejsce, które nie może się zdecydować, czy być włoskim, czy niemieckim (właściwie austriackim) :-)
Oczywiście można się domyślać, że jak to we Włoszech, sos nie powstał w tej miejscowości :-D
Nazwa pochodzi od miejscowości Bozen (wł. Bolzano). To miejscowość położona w Południowym Tyrolu we Włoszech. To takie miejsce, które nie może się zdecydować, czy być włoskim, czy niemieckim (właściwie austriackim) :-)
Oczywiście można się domyślać, że jak to we Włoszech, sos nie powstał w tej miejscowości :-D
Podobno pochodzi z okolic Terlan (Terlano), do którego w okresie zbiorów szparagów, zjeżdżali w celach konsumpcyjnych mieszkańcy okolicznych miejscowości - również Bozen. Szparagi były tam podawane przyozdobione posiekanym jajkiem, zieloną cebulką i oliwą, które to składniki mieszało się ze sobą już na talerzu. Podobno w jednej z knajpek mieszkańcy Bozen tak paskudzili zwykle na obrusach tym "do it yourself", że właścicielka postanowiła, że od tamtej pory będą im sami mieszać składniki i podawać gotowy sos.
Oczywiście mieszkańcy Bozen mają swoja teorię na ten temat, w której opowiadają, jak to byli goszczeni i raczeni tak paskudnym sosem, że sami prosili o podawanie wyłącznie składników, aby własnoręcznie przyrządzić swój sos idealny ;-)
Oczywiście mieszkańcy Bozen mają swoja teorię na ten temat, w której opowiadają, jak to byli goszczeni i raczeni tak paskudnym sosem, że sami prosili o podawanie wyłącznie składników, aby własnoręcznie przyrządzić swój sos idealny ;-)
Składniki:
- 2 jajka, ugotowane na twardo
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz - do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu winnego
- 75 ml oleju o neutralnym smaku (rzepakowy, słonecznikowy)
- 1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
Żółtka oddzielić od białek. Pokruszyć je i zmiksować z olejem, sokiem z cytryny i octem do konsystencji majonezu. Białko z 1 jajka drobno posiekać i dodać wraz ze szczypiorkiem do sosu. Doprawić solą, pieprzem i musztardą, a następnie wstawić do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :-)
Sos brzmi bardzo dobrze, szparagi już mnie ;)
OdpowiedzUsuńNo nie mów (pisz), że nie lubisz szparagów??? A robaki byś wcinała ;-)
UsuńWszystkie składniki mi bardzo odpowiadają :) Myślę, że do szparagów pasuje idealnie.
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszny. Ważne jednak, aby postał troszkę w lodówce - wtedy traci nadmierną octowość - to akurat dla mnie ważne, bo ocet nie jest moim ulubionym płynem..
Usuń