28 czerwca 2012

Prowansalskie ciasteczka - kruche i wytrawne

Proponuję dziś pyszną i niezwykle aromatyczną, wytrawną przekąskę. Doskonały dodatek do deski serów, czy słodkich konfitur. Sprawdzi się zarówno jako przystawka na przyjęciu, jak też jako "metoda na głoda" wieczorową porą :-)
Delikatnie ziołowy aromat kruchych ciastek doskonale komponuje się z serami - kremową gorgonzolą, twarogami i serami z porostem pleśniowym. Świetnie smakuje również z żurawiną, powidłami czy konfiturami. Aromat herbatników podkreśla smak dodatków, ale ich nie zagłusza. Spróbujcie, bo pracy przy nich mniej niż przy krojeniu serów.
Zapraszam więc na Biscottes de Provence, czyli kruche ciasteczka rodem ze słonecznej Prowansji...


chrupiące, kruche herbatniki


Składniki (ok. 18 sztuk):
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pełnoziarnistej (zmieszałem pszenną i orkiszową)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
  • 100 g masła, zimnego, pokrojonego w kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 3 łyżki zimnej wody


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki i zioła. W szklance wymieszać żółtko, musztardę i wodę. Zawartość miski wymieszać z kawałkami masła, aż powstaną "okruszki", następnie wymieszać z masą jajeczną i zarobić kruche ciasto. Gdy ciasto będzie już jednolite rozwałkować je na stolnicy na grubość 2-3 mm i wykroić okręgi o średnicy ok. 6 cm, które to umieścić na blaszce do pieczenia. Ciasteczka piec około 20 minut, aż lekko się zezłocą.
Ciastka przestudzić na kratce, następnie przechowywać w szczelnym pojemniczku.
Smacznego :-)


chrupiace, kruche ciasteczka

chrupiące herbatniki, deska serów

Inspiracja - The Hairy Bikers' Big Book Of Baking

20 komentarzy:

  1. oj z serami zjadłabym duuuużo! dużo za dużo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest takie prawdopodobieństwo, bo ciężko się powstrzymać :-)

      Usuń
  2. Świetne :) Idealne na małe przyjęcie albo zamiast chipsów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić dwie porcje i na większą imprezę tez jak znalazł!

      Usuń
  3. Jakie ładne! Piszę się na te wytrawne.

    Udanego dnia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A muszę Ci napisać, że taki mix serowo-konfiturowy jest przepyszny :-)

      A Tobie udanej nocy :-)

      Usuń
  4. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Będą idealne na moje imieniny;) Mam jeszcze kilka słoiczków chutney'ów z ubiegłego roku, kupię dobre serki i na pewno będzie pysznie!

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A pewnie, że się nadadzą! Mnie najbardziej smakowały ze słodziutką gorgonzolą albo z kozim twarożkiem.
      Również pozdrawiam :-)

      Usuń
  5. Jak to metoda na wieczornego głoda to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno tu nie byłam... Jakie fajne zmiany w wyglądzie :) "Facet na talerzu" - świetna nazwa i logo genialne :) A co do ciasteczek to niestety prędko nie będę miała okazji wypróbować (dieta) :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, facet (mimo, że na talerzu) tez zmiennym jest ;-)
      Im dłużej poczekasz, tym lepiej będą smakować... Słowo! :-)

      Usuń
  7. Same pyszności u Ciebie jak zwykle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, zapraszam Cię w takim razie na kolejne :-)
      Pozdrowienia!

      Usuń
  8. Przydalyby mi sie do wina, ktore wlasnie zakupilam w pobliskiej winnicy :)Do tego pyszny ser, winogrona i przyjemny wieczor gwarantowany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj Flowerku nie drażnij mnie... To ja piekę kolejną porcję, a Ty pędź do winnicy po kolejne winko :-)
      A ser i winogrona się załatwi...

      Miłego wypoczynku!

      Usuń
    2. Dziekuje:) Wina raczej mam pod dostatkiem, ale jakby co pojade i dokupie. A ty szykuj ta kolejna porcje:)

      Usuń
  9. te ciasteczka na wytrawnie jak najbardziej do mnie przemawiaja:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowita przekaska! Idealna do pochrupywania przed TV w czasie ogladania Olimpiady :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...