08 czerwca 2012

Potrawka z kurczaka z fasolką i szpinakiem

Ta potrawka to efekt wiosennych porządków w lodówce i zamrażalniku. Zrobiłem ją już dawno temu, ale teraz podczas kolejnych porządków (w komputerze) natrafiłem na jej zdjęcie, wiec załączam :-)
Główną zaletą "porządkowych" dań jest to, że za każdym razem wychodzą inne i nie znudzą się na pewno. A poza tym taka potrawka powstaje w mgnieniu oka, co oznacza, że i porządki i gotowanie męczące nie będą ;-)




Składniki (2 porcje):

 
  • 1 duża pierś kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g mrożonego szpinaku liściastego
  • 1 puszka drobnej fasoli w sosie pomidorowym
  • sól, pieprz - do smaku
  • oliwa do smażenia


Pierś pokroić w kawałki, cebulę w ósemki, oczyszczone papryki w kostkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kurczaka i podsmażyć, aż stanie się biały. Dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu do zeszklenia. Dodać paprykę, rozgnieciony czosnek, kulki szpinaku - chwilkę przesmażyć, a następnie dusić pod przykryciem 10 minut (w razie potrzeby lekko podlać wodą). Dodać fasolkę i dusić jeszcze 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. Jestem pewna, że to danie przypadłoby mi do gustu, lista składników to same pyszności, a i na zdjęciu wygląda nęcąco.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo faje danie. Połączenie przyjemnego z pożytecznym i do tego same zdrowe składniki. Nic tylko iść do kuchni i robić na dzisiejszy obiad :)

    Miłego dnia!
    Edith

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...