Dziś zapraszam na pyszną, aromatyczną i delikatnie kremową zupę - krem z cukinii. Tyle przymiotników, że koniecznie musicie spróbować ;-)
Podałem ją z szybkim chlebem bez drożdży, na który przepis wczoraj pojawił się na blogu.
Podałem ją z szybkim chlebem bez drożdży, na który przepis wczoraj pojawił się na blogu.
Składniki:
- 2 małe cukinie (ok. 400 g)
- 3 ziemniaki (ok. 200 g)
- 2 łyżki masła
- 500 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- sól, pieprz - do smaku
- jogurt naturalny i ulubione świeże zioła - do podania
Cukinię, cebulę i ziemniaki pokroić w średniej wielkości kawałki; jeśli cukinia jest starsza pozbawić ją nasion. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i cukinię, smażyć kilka minut ciągle mieszając. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować w malakserze lub blenderze i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kleksem jogurtu i świeżymi ziołami (u mnie bazylia). Dla towarzystwa dobrze podać świeże pieczywo.
Smacznego :-)
Wielbicielom kremowych zup polecam również:
Wspaniale wyglada! Na pewno zrobie, bo jestem wielka fanka takich kremowych zup.
OdpowiedzUsuńZupy z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam. A wygląda bardzo zachęcająco, więc muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńMam tylko jedno pytanie: cukinię najpierw obierasz ze skóry, czy nie?
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Te ciemniejsze kropeczki w zupie to skórka :-)
UsuńW skórce jest aromat, więc jej nie obieram. Tym bardziej, że młodziutka cukinia jest jeszcze delikatna i nie ma takiej potrzeby.
Zupa jest pyszna, ja zrobiłem niestety za mało, a miałem ochotę na dokładkę...
Miłego gotowania :-)
Spróbuj kiedyś dorzucić do kremu z cukinii kawałek gorgonzoli czy lazura. Genialne połączenie, polecam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję i to wkrótce. Lubię gorgonzolę, więc z pewnością mi posmakuje w kremie. Dziękuję za radę :-)
UsuńMój Połówek niestety jest anty-cukiniowy. A szkoda , bo to takie wdzięczne warzywo.
OdpowiedzUsuńA nie jestem pewien czy takiego podania cukinii by czasem nie zaakceptował...
UsuńDzisiaj zrobiłam. Wyszła pyszna, chociaż się zagalopowałam i obrałam cukinię:) Polecam:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie ugotowałam. Genialna i prosta.dzięki :-)
OdpowiedzUsuńIle porcji z tego mamy? Zamierzam przyrządzić dzisiaj, ale nie wiem, czy mam podwoić składniki :) Prosiłabym o szybką odpowiedź!
OdpowiedzUsuńW zależności od apetytu. Dwie spore albo trzy normalne.
UsuńSkładniki zostały podwojone i...
OdpowiedzUsuń...starczy na długo... :] Za to dodałam coś od siebie, a konkretnie chodzi mi o przyprawy: krem bardzo dobrze komponuje się z curry. Dodałam również bazylię, ale też troszkę oregano - niestety suszone. Podsumowując - wyszło przepysznie! Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! :)
I o to właśnie chodzi żeby kombinować :-)
UsuńDokładnie! Jeszcze raz dziękuję! Na pewno skorzystam jeszcze z nie jednego Twojego przepisu, gdyż przeglądając na szybko, muszę stwierdzić, że owe potrawy w 90% zachodzą na mój 'smak' :)
Usuń20 yr old Research Nurse Alic Beevers, hailing from Langley enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Lockpicking. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Grand Am. ta strona
OdpowiedzUsuń