27 czerwca 2012

Krem z cukinii

Dziś zapraszam na pyszną, aromatyczną i delikatnie kremową zupę - krem z cukinii. Tyle przymiotników, że koniecznie musicie spróbować ;-)
Podałem ją z szybkim chlebem bez drożdży, na który przepis wczoraj pojawił się na blogu.


zupa krem z cukinii

Składniki:
  • 2 małe cukinie (ok. 400 g)
  • 3 ziemniaki (ok. 200 g)
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz - do smaku
  • jogurt naturalny i ulubione świeże zioła - do podania


Cukinię, cebulę i ziemniaki pokroić w średniej wielkości kawałki; jeśli cukinia jest starsza pozbawić ją nasion. W garnku rozgrzać masło i zeszklić cebulę. Dodać ziemniaki i cukinię, smażyć kilka minut ciągle mieszając. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Zmiksować w malakserze lub blenderze i doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać udekorowaną kleksem jogurtu i świeżymi ziołami (u mnie bazylia). Dla towarzystwa dobrze podać świeże pieczywo.

15 komentarzy:

  1. Wspaniale wyglada! Na pewno zrobie, bo jestem wielka fanka takich kremowych zup.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy z cukinii jeszcze nigdy nie jadłam. A wygląda bardzo zachęcająco, więc muszę wypróbować :)
    Mam tylko jedno pytanie: cukinię najpierw obierasz ze skóry, czy nie?

    Serdeczne pozdrowienia,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te ciemniejsze kropeczki w zupie to skórka :-)
      W skórce jest aromat, więc jej nie obieram. Tym bardziej, że młodziutka cukinia jest jeszcze delikatna i nie ma takiej potrzeby.
      Zupa jest pyszna, ja zrobiłem niestety za mało, a miałem ochotę na dokładkę...

      Miłego gotowania :-)

      Usuń
  3. Spróbuj kiedyś dorzucić do kremu z cukinii kawałek gorgonzoli czy lazura. Genialne połączenie, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję i to wkrótce. Lubię gorgonzolę, więc z pewnością mi posmakuje w kremie. Dziękuję za radę :-)

      Usuń
  4. Mój Połówek niestety jest anty-cukiniowy. A szkoda , bo to takie wdzięczne warzywo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie jestem pewien czy takiego podania cukinii by czasem nie zaakceptował...

      Usuń
  5. Dzisiaj zrobiłam. Wyszła pyszna, chociaż się zagalopowałam i obrałam cukinię:) Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie ugotowałam. Genialna i prosta.dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile porcji z tego mamy? Zamierzam przyrządzić dzisiaj, ale nie wiem, czy mam podwoić składniki :) Prosiłabym o szybką odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W zależności od apetytu. Dwie spore albo trzy normalne.

      Usuń
  8. Składniki zostały podwojone i...
    ...starczy na długo... :] Za to dodałam coś od siebie, a konkretnie chodzi mi o przyprawy: krem bardzo dobrze komponuje się z curry. Dodałam również bazylię, ale też troszkę oregano - niestety suszone. Podsumowując - wyszło przepysznie! Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to właśnie chodzi żeby kombinować :-)

      Usuń
    2. Dokładnie! Jeszcze raz dziękuję! Na pewno skorzystam jeszcze z nie jednego Twojego przepisu, gdyż przeglądając na szybko, muszę stwierdzić, że owe potrawy w 90% zachodzą na mój 'smak' :)

      Usuń
  9. 20 yr old Research Nurse Alic Beevers, hailing from Langley enjoys watching movies like "Dudesons Movie, The" and Lockpicking. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Grand Am. ta strona

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...