Pohanka s brynzou a česnekiem, czyli kasza gryczana z bryndzą i czosnkiem. W sumie przecież to jasne, więc sam się zastanawiam po co tłumaczę ;-)
To naprawdę świetne danie kuchni czeskiej. Jedzone jest najczęściej jako samodzielne danie obiadowe, ja lubię je również na kolację. Jest dużo lżejsze od naszych kasz z sosami i niezwykle aromatyczne dzięki bryndzy i natce pietruszki. Czesi używają do jego przygotowania słoniny, ja zastąpiłem ją boczkiem. Taka fit wersja ;-P
Składniki (2 porcje):
- 150 g kaszy gryczanej
- 150 g bryndzy
- 50 g boczku wędzonego
- garść posiekanej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz - do smaku
Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowaną kaszę. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać pokruszoną bryndzę. Smażyć do momentu, aż się ładnie rozpuści. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i natką pietruszki, wymieszać. Gotowe, więc smacznego życzę :-)
smakowity sposób na kaszę. taka z sosami już mi się trochę przejadła, a tu taka fajna odmiana
OdpowiedzUsuńNie dziwi mnie, że może stanowić samodzielne danie bo na pewno jest bardzo sycące ;) ale to faktycznie miła odmiana sosów.
OdpowiedzUsuńJaki to fajny pomysł! Do głowy by nie przyszło, żeby kaszę podać z bryndzą. Z pewnością bardzo świetnie smakuje, bo zarówno kasza, jak i bryndza są same w sobie genialne :)
OdpowiedzUsuńZ sobotnimi pozdrowieniami,
Edith
Szkoda, że tu gdzie jestem to o bryndzy można tylko pomarzyć :(
OdpowiedzUsuńsuper pomysł! barwo:) czegoś takiego jeszcze nie jadłam1
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę gryczaną, ale z bryndzą jeszcze nie próbowałam. Czuję się zainspirowana :)
OdpowiedzUsuńoj jak dawno nie jadłam kaszy, a TA prezentuje się niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i każdemu polecam. Rzeczywiście kasza w takiej wersji jest zdecydowanie lżejsza, niż podawana z sosami, tak jak znamy to z naszych stołów.
OdpowiedzUsuńDanie jest prościutkie w wykonaniu, a niezwykle smaczne. Zdecydowanie wpisuję je do domowego menu.