23 czerwca 2012

Kasza gryczana z bryndzą - Pohanka s brynzou

Pohanka s brynzou a česnekiem, czyli kasza gryczana z bryndzą i czosnkiem. W sumie przecież to jasne, więc sam się zastanawiam po co tłumaczę ;-)
To naprawdę świetne danie kuchni czeskiej. Jedzone jest najczęściej jako samodzielne danie obiadowe, ja lubię je również na kolację. Jest dużo lżejsze od naszych kasz z sosami i niezwykle aromatyczne dzięki bryndzy i natce pietruszki. Czesi używają do jego przygotowania słoniny, ja zastąpiłem ją boczkiem. Taka fit wersja ;-P


kasza gryczana z bryndzą i boczkiem


Składniki (2 porcje):
  • 150 g kaszy gryczanej
  • 150 g bryndzy
  • 50 g boczku wędzonego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz - do smaku


Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowaną kaszę. Chwilkę podsmażyć, a następnie dodać pokruszoną bryndzę. Smażyć do momentu, aż się ładnie rozpuści. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i natką pietruszki, wymieszać. Gotowe, więc smacznego życzę :-)


kasza gryczana, bryndza, boczek


Przekąski na SESJĘ

8 komentarzy:

  1. smakowity sposób na kaszę. taka z sosami już mi się trochę przejadła, a tu taka fajna odmiana

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwi mnie, że może stanowić samodzielne danie bo na pewno jest bardzo sycące ;) ale to faktycznie miła odmiana sosów.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki to fajny pomysł! Do głowy by nie przyszło, żeby kaszę podać z bryndzą. Z pewnością bardzo świetnie smakuje, bo zarówno kasza, jak i bryndza są same w sobie genialne :)

    Z sobotnimi pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że tu gdzie jestem to o bryndzy można tylko pomarzyć :(

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł! barwo:) czegoś takiego jeszcze nie jadłam1

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kaszę gryczaną, ale z bryndzą jeszcze nie próbowałam. Czuję się zainspirowana :)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj jak dawno nie jadłam kaszy, a TA prezentuje się niezwykle smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam i każdemu polecam. Rzeczywiście kasza w takiej wersji jest zdecydowanie lżejsza, niż podawana z sosami, tak jak znamy to z naszych stołów.
    Danie jest prościutkie w wykonaniu, a niezwykle smaczne. Zdecydowanie wpisuję je do domowego menu.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...