Dla wszystkich miłośników wędzonych ryb smakowita sałatka z trewala. Gorąco polecam tą rybę, ma wspaniałe, niezbyt tłuste mięso i doskonale obiera się z ości. Jednym słowem pychotka - na pieczywo, do past i sałatek.
- roszponka lub inna zielenina (np. sałata lodowa lub po prostu mix sałat)
- 100 g obranego wędzonego trewala
- ½ świeżego ogórka pokrojonego w słupki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej
- szczypiorek
- sól, pieprz - do smaku
Składniki rozdzielić na dwie porcje. Jogurt wymieszać z musztardą. W każdej miseczce układać warstwami: sałatę, ogórka, sos, pomidory, rybę, sos, pokrojone w ćwiartki jajko. Całość posypać szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Smacznego :-)
PS. Musztardę pomarańczową można zrobić również samemu z kilku łyżeczek delikatnej, łagodnej musztardy, skórki otartej z połowy pomarańczy i kilku łyżeczek soku z pomarańczy.
Az musialam sprawdzic, co to ten trewal, by przekonac sie, czy juz go jadlam. Okazuje sie, ze nie. Jesli bede miala okazje, na pewno nadrobie zaleglosci!
OdpowiedzUsuńMaggie, ja też jeszcze nie jadłam trewala. Ciekawe jak smakuję, muszę sie za nim rozejrzeć.
UsuńSałatka wygląda bardzo apetycznie, zdjęcie jak zwykle świetne!
A ja się nie mogłem powstrzymać i dziś znów kupiłem :-)
UsuńKiedyś preferowałem karmazyna i sieję, teraz ciężko mi będzie próbować innej rybki...