Pyszne i syte śniadanko, czyli kanapka inaczej - cóż może być smaczniejszego od ciągnącego się serka z samego rana??
Potrawa podobna do francuskich tostów w wersji wytrawnej. Najlepiej użyć do niej białego lub mieszanego pieczywa, ale nie chleba tostowego - koniecznie bez skórki. I porządnie wymoczyć kromki w jajku, to ograniczy chłoniecie tłuszczu do minimum.
Składniki (4 tosty):
- 8 kromek jasnego pieczywa, bez skórki
- 1 kulka mozzarelli
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mąki
- kilkanaście listków świeżej bazylii
- 1 pomidor
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz kolorowy
Na 4 kromkach pieczywa ułożyć pokrojony w plastry ser, doprawić kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.
Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Mleko wlać do drugiej miseczki.
Tosty dobrze namoczyć w mleku, następnie oprószyć mąką i ułożyć w miseczce z jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w jajku (najlepiej niech poleżą w masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z plastrem świeżego pomidora i listkiem bazylii.
Smacznego :-)
nie da się oglądać tak wspaniałych zdjęć o pustym brzuszku. Pozdrawiam i idę na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńJa o pustym nawet nie siadam do blogów... Szkoda moich nerwów ;-)
UsuńPomysł bardzo mi się podoba i na pewno wykorzystam go już wkrótce;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna propozycja na śniadanie!
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie mężowi zrobić. On uwielbia takie rzeczy
OdpowiedzUsuńMężowi koniecznie trzeba zrobić :-) Nie ma innej możliwości!!!
UsuńWyglądają świetnie i na pewno są pyszne :) Wersja wytrawna podoba mi się o wiele bardziej niż na słodko :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMnie również :-) Jednak śniadanka wolę wytrawne...
UsuńPozdrawiam!
Uwielbiam takie tosty, zarowno w wersji slodkiej, jak i wytrawnej :)
OdpowiedzUsuń