07 maja 2012

Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią

Pyszne i syte śniadanko, czyli kanapka inaczej - cóż może być smaczniejszego od ciągnącego się serka z samego rana??
Potrawa podobna do francuskich tostów w wersji wytrawnej. Najlepiej użyć do niej białego lub mieszanego pieczywa, ale nie chleba tostowego - koniecznie bez skórki. I porządnie wymoczyć kromki w jajku, to ograniczy chłoniecie tłuszczu do minimum.


smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią


Składniki (4 tosty):

 
  • 8 kromek jasnego pieczywa, bez skórki
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • kilkanaście listków świeżej bazylii
  • 1 pomidor
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz kolorowy


Na 4 kromkach pieczywa ułożyć pokrojony w plastry ser, doprawić kolorowym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Nakryć pozostałymi kromkami.
Jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Mleko wlać do drugiej miseczki.
Tosty dobrze namoczyć w mleku, następnie oprószyć mąką i ułożyć w miseczce z jajkiem. Wymoczyć ze wszystkich stron solidnie w jajku (najlepiej niech poleżą w masie jajecznej po 2 minuty z każdej strony). Im bardziej nasiąknięte będą tosty tym mniej będą chłonąc tłuszczu.
Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać z plastrem świeżego pomidora i listkiem bazylii.
Smacznego :-)

smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią

Smażone francuskie tosty z mozzarellą i bazylią

9 komentarzy:

  1. nie da się oglądać tak wspaniałych zdjęć o pustym brzuszku. Pozdrawiam i idę na śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja o pustym nawet nie siadam do blogów... Szkoda moich nerwów ;-)

      Usuń
  2. Pomysł bardzo mi się podoba i na pewno wykorzystam go już wkrótce;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszna propozycja na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę koniecznie mężowi zrobić. On uwielbia takie rzeczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mężowi koniecznie trzeba zrobić :-) Nie ma innej możliwości!!!

      Usuń
  5. Wyglądają świetnie i na pewno są pyszne :) Wersja wytrawna podoba mi się o wiele bardziej niż na słodko :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie również :-) Jednak śniadanka wolę wytrawne...
      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Uwielbiam takie tosty, zarowno w wersji slodkiej, jak i wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...