16 maja 2012

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem, Kartoffel-Gurken-Salat

Kolejna propozycja sałatkowa - tym razem z Bawarii, sztandarowy niemiecki Kartoffelsalat ze świeżym ogórkiem. Doskonała jako przystawka do dań mięsnych, szczególnie wieprzowiny - zastępuje zarówno ziemniaki jak i surówkę ;-) Sprawdza się również jako dodatek do dań z grilla.


Sałatka ziemniaczana z ogórkiem



Składniki (2 porcje):


  • 500 g ziemniaków sałatkowych (ja dałem młode ziemniaki)
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • sól, pieprz - do smaku


Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odparować, wystudzić, a następnie obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Wrzucić do miseczki razem z cebulą.
Ogórek obrać i pokroić w cienkie słupki (najlepiej mandoliną). Posolić, aby puścił sok, a następnie odcisnąć.
Z gorącego bulionu, octu, oliwy, soli i pieprzu przygotować marynatę. Zalać ziemniaki i cebulę gorącym płynem i odstawić na kwadrans. Następnie do sałatki dodać ogórek i natkę pietruszki; wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki. 
Smacznego :-)

Zapraszam na pozostałe sałatki ziemniaczane:


Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

9 komentarzy:

  1. Taka prosta, a na pewno bardzo smaczna. Idealna do grillowanego mieska :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze świeżym jeszcze nie robiłam. Koniecznie trzeba wypróbować, tym bardziej, że lada chwila będą nasze polskie ziemniaczki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak...idealna na weekendowego grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowite!
    Ilekroć jadłam sałatkę, czy to Niemczech, czy Austrii, nigdy nie spotkałam się z wersją z ogórkiem (może dlatego, że w Bawarii byłam tylko przejazdem).
    Zazwyczaj "kartoflanki" różniły się tylko kolorem cebuli: albo była biała, albo czerwona. Bardzo interesujący pomysł z tym ogórkiem.

    Z pozdrowieniami,
    Edith

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo często w Niemczech byłem raczony sałatką z ogórkiem, tyle że konserwowym. Szczególnie w zagłębiu ogórkowym (Spreewald) jest ona popularna.
      Teraz pierwszy raz zrobiłem bawarską wersję ze świeższym ogórkiem i na słoneczne, wiosenne dni jest dużo bardziej odpowiednia :-)
      A faktem jest, że chyba każda osoba przygotowująca tą sałatkę w Niemczech ma własny przepis i raczej dwa razy takiej samej nie zjemy...

      Usuń
  5. Jeszcze do tego tylko Wurstsalad zostało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Specjalnie dla Ciebie będzie wkrótce Wurstsalat :-)

      Usuń
  6. W Berlinie dokładnie taką serwują

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...