Kolejna propozycja sałatkowa - tym razem z Bawarii, sztandarowy niemiecki Kartoffelsalat ze świeżym ogórkiem. Doskonała jako przystawka do dań mięsnych, szczególnie wieprzowiny - zastępuje zarówno ziemniaki jak i surówkę ;-) Sprawdza się również jako dodatek do dań z grilla.
Składniki (2 porcje):
- 500 g ziemniaków sałatkowych (ja dałem młode ziemniaki)
- 1 ogórek sałatkowy
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 100 ml bulionu wołowego
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- sól, pieprz - do smaku
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Odparować, wystudzić, a następnie obrać i pokroić w niezbyt grube plasterki. Wrzucić do miseczki razem z cebulą.
Ogórek obrać i pokroić w cienkie słupki (najlepiej mandoliną). Posolić, aby puścił sok, a następnie odcisnąć.
Z gorącego bulionu, octu, oliwy, soli i pieprzu przygotować marynatę. Zalać ziemniaki i cebulę gorącym płynem i odstawić na kwadrans. Następnie do sałatki dodać ogórek i natkę pietruszki; wymieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.
Smacznego :-)
Zapraszam na pozostałe sałatki ziemniaczane:
Taka prosta, a na pewno bardzo smaczna. Idealna do grillowanego mieska :)
OdpowiedzUsuńZe świeżym jeszcze nie robiłam. Koniecznie trzeba wypróbować, tym bardziej, że lada chwila będą nasze polskie ziemniaczki;)
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę się doczekać polskich :-)
UsuńOj tak...idealna na weekendowego grilla :)
OdpowiedzUsuńNiesamowite!
OdpowiedzUsuńIlekroć jadłam sałatkę, czy to Niemczech, czy Austrii, nigdy nie spotkałam się z wersją z ogórkiem (może dlatego, że w Bawarii byłam tylko przejazdem).
Zazwyczaj "kartoflanki" różniły się tylko kolorem cebuli: albo była biała, albo czerwona. Bardzo interesujący pomysł z tym ogórkiem.
Z pozdrowieniami,
Edith
Ja bardzo często w Niemczech byłem raczony sałatką z ogórkiem, tyle że konserwowym. Szczególnie w zagłębiu ogórkowym (Spreewald) jest ona popularna.
UsuńTeraz pierwszy raz zrobiłem bawarską wersję ze świeższym ogórkiem i na słoneczne, wiosenne dni jest dużo bardziej odpowiednia :-)
A faktem jest, że chyba każda osoba przygotowująca tą sałatkę w Niemczech ma własny przepis i raczej dwa razy takiej samej nie zjemy...
Jeszcze do tego tylko Wurstsalad zostało :)
OdpowiedzUsuńSpecjalnie dla Ciebie będzie wkrótce Wurstsalat :-)
UsuńW Berlinie dokładnie taką serwują
OdpowiedzUsuń