Nie zawsze danie główne powstaje najpierw :-)
Zostało mi trochę ugotowanych klusek i zastanawiałem się z czym je podać. A w sumie z czym smakują lepiej niż z gulaszem?? W zamrażalniku meldowała się tylko wieprzowa łopatka i przypomniał mi się gulasz, który robiłem w szkole średniej. Odjąłem sobie od ust butelkę pysznego czeskiego piwa i oto on...
Podałem go z kluseczkami podsmażonymi na maśle i czeską konserwową białą kapustą.
Składniki:
- 400 g łopatki wieprzowej
- 8 pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego tymianku (1 łyżeczka suszonego)
- 2 liście laurowe
- 1 piwo jasne (500 ml)
- 3 łyżki mąki
- smalec - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
Mięso pokroić w średnią kostkę. Na talerzu wymieszać mąkę z solą i pieprzem, obtoczyć mięso. Smażyć je na dużej patelni, na mocno rozgrzanym smalcu, aż się ładnie zrumieni.
W garnku rozgrzać łyżkę smalcu, zeszklić w nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać obsmażone mięso, zalać piwem i dusić pod przykryciem 45 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać listki laurowe, tymianek i pieczarki pokrojone w spore kawałki. Dusić dalej dopóki mięso nie będzie miękkie - zapewne około 30 minut. Pod koniec duszenia doprawić ewentualnie do smaku sola i pieprzem.
Podawać z kluskami, szpeclami, knedlami lub kaszą gryczaną.
Smacznego :-)
zdecydowanie by mi smakował!
OdpowiedzUsuńKolejny przepis, który z pewnością wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, uwielbiam wszelkie gulasze :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne zdjęcie :) Świetnie wygląda. Uwielbiam też takie podsmażane kluseczki :)
OdpowiedzUsuńWidziałem u Ciebie. A wcześniej myślałem, że tylko ja pałam taką miłością do podsmażanych klusek ;-)
Usuń