Kuchnia indyjska - feeria smaków i zapachów w naszych domach. No tak, niby indyjska - w korzeniach, ale spopularyzowana w Wielkiej Brytanii. Globalizacja nie omija również naszych talerzy :-)
Dania balti pochodzą z Baltistanu (dzisiejszy Pakistan), a spopularyzowane zostały przez tamtejszych emigrantów w Birmingham i okolicach. Są to dania jednogarnkowe, gotowane w naczyniu zwanym właśnie balti. To rodzaj naczynia przypominającego woka, z płaskim dnem i dwoma dużymi uchwytami, w którym nie tylko przygotowuje się potrawę, ale również podaje na stół.
Danie niezwykle proste w przygotowaniu i poza koniecznością wcześniejszego zamarynowania mięsa, bardzo szybkie w wykonaniu. Spróbujcie, bo naprawdę zapewnia niezwykłe doznania smakowe :-)
Składniki (4 porcje):
- 250 g jogurtu naturalnego
- 25 g zmielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki ziaren kolendry, utartych w moździerzu
- 1/2 łyżeczki chilli, w proszku
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
- 1 papryczka chilli, drobno posiekana (bez pestek)
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 2 średnie cebule, pokrojone w półplasterki
- 3 strąki zielonego kardamonu
- 3 cm kawałek kory cynamonu
- 2 goździki
- olej do smażenia (lub ghee)
Ziemniaki - dla towarzystwa:
- 2 łyżki oleju
- 8 młodych ziemniaków, średniej wielkości
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- sól - do smaku
Najpierw czas na marynatę. W misce wymieszać jogurt, zmielone migdały, utartą kolendrę, sproszkowane chilli, garam masala, mleko kokosowe, czosnek, imbir, połowę natki kolendry i połowę świeżej papryczki chilli. Dodać kurczaka, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie przygotować ziemniaki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni, ziemniaki umyć i pokroić w plastry (w mundurkach). W patelni (woku) rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ziemniaki, kmin i natkę. Smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Przełożyć zawartość do naczynia żaroodpornego i piec 30 minut. W trakcie pieczenia zamieszać, po wyjęciu posolić.
W połowie pieczenia ziemniaków w patelni (woku) rozgrzać mocno oliwę i smażyć 1 minutę cebulę, kardamon, cynamon i goździki. Dodać mięso wraz z marynatą i smażyć 5-7 minut na silnym ogniu, ciągle mieszając. Zmniejszyć ogień, przykryć patelnię przykrywką i dusić kolejne 5-7 minut.
Na talerzach ułożyć kurczaka z sosem, na nim upieczone ziemniaczki. Danie posypać pozostałymi natką kolendry i posiekaną chilli.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.
Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.
To musi być naprawdę fantastyczne danie ;) tyle aromatów i przypraw :) Bardzo chętnie spróbuję ;) I uwielbiam marynowanie w jogurcie albo maślance ;) mięso jest wtedy wspaniale delikatne ;)
OdpowiedzUsuńLista przypraw może zniechęcać, ale jak się zgromadzi co trzeba to na długo ma się spokój :-)
UsuńW maślance jeszcze nie próbowałem, ale jogurt jest wdzięczną marynatą. Sprawdza się nawet na grillu. Pierś w jogurtowej marynacie zamknięta w sakiewce z alufolii. Pychotka ;-)
PS. A co marynujesz w maślance??
Jest mięso, jest cynamon- to już wystarczająca zachęta :) Ziemniaczki też wyglądają smakowicie. Na pewno wypróbuję ten przepis :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJest jeszcze wiele powodów, poza tymi dwoma, dla których warto to ugotować...
UsuńAle przekonanych przekonywać nie trzeba ;-) Również pozdrawiam!
fantastyczny bukiet smaków i zapachów.
OdpowiedzUsuńZgadza się :-) Nie ma innej opcji, trzeba wypróbować!
UsuńObecnie od 4 miesięcy podróżuje po Iniach ale chyba Pakistan to pyszne dania w całości zabrał do siebie bo nigdzie takiego nie widziałam:( Pyszny przepis, poszukam dokładniej to może gdzieś znajdę:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że masz okazję podczas swojej podróży spróbować innych niesamowitych pyszności... Chętnie się wymienię ;-)
UsuńUwielbiam te aromatyczne indyjskie dania...
OdpowiedzUsuń