Pyszna, aromatyczna tarta, bardzo znana w niemieckojęzycznych krajach. Doskonała na ciepło - jako obiad lub przystawka, smakuje również na zimno - jako drugie śniadanko.
Ta wersja różni się od tradycyjnych ciastem. Zamiast najzwyklejszego ciasta kruchego (rzadziej drożdżowego) mamy tutaj kremowe, świeże w smaku ciasto kruche z twarogiem. Ta odmiana serwowana jest w austriackich restauracjach Sacher.
Ta wersja różni się od tradycyjnych ciastem. Zamiast najzwyklejszego ciasta kruchego (rzadziej drożdżowego) mamy tutaj kremowe, świeże w smaku ciasto kruche z twarogiem. Ta odmiana serwowana jest w austriackich restauracjach Sacher.
Składniki (forma ok. 25 cm):
- 300 g mąki pszennej + do podsypywania
- 150 g masła
- 80 g zmielonego twarogu
- 2 żółtka
- 500 g cebuli
- 150 g boczku wędzonego lub szynki
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1/2 średniej wielkości pora (biała cześć)
- 5 jajek
- 250 g gęstej śmietany 30-36 %
- 80 g grubo startego sera żółtego (wymieszałem Goudę i Mimolette)
- sól, pieprz, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- masło do natłuszczenia formy
- oliwa do smażenia
Z mąki, masła, twarogu, żółtek i szczypty soli wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Cebulę pokroić w półplasterki, boczek (szynkę) w paski, por w plasterki. Na oliwie, na średnim ogniu, podsmażyć boczek i cebulę (jeśli używamy szynki zamiast boczku to jej nie podsmażamy). Cebula nie powinna się zezłocić. Po usmażeniu przestudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (górna i dolna grzałka), formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować do takiego rozmiaru, aby po wypełnieniu nim formy, wystawało 2 cm ponad jej brzeg.
Jeśli lubicie chrupiące ciasto to nadszedł czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 5 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru. Jeśli wolicie miękkie ciasto to można podpiekanie pominąć.
Przygotować płynne wypełnienie. Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną. Dodać starty ser, szczypiorek, pora i doprawić solą, pieprzem i gałką.
Do formy z ciastem wyłożyć równomiernie cebulę z boczkiem (lub cebulę i szynkę). Zalać przygotowaną masą. Piec około 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie 10 minut przed podaniem.
Smacznego :-)
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Ziemniaczana tarta z porem i szynką
Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem
Tarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim Quiche lorraine
Flammekueche - chrupiąca tarta pieczona w ogniu
Ziemniaczana tarta z porem i szynką
Mini tarty z pesto, mozzarellą i suszonym pomidorem
Tarta porowo-ziemniaczana z serową niespodzianką
Wygląda przepysznie. Na deser poproszę torcik Sachera.
OdpowiedzUsuńInnej opcji nie ma :-)
UsuńOj, przyjelaby sie taka tarta w moim domu :) Pieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, jestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńSmak nie do opisania :-)
UsuńWspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńtrzeba przełknąć ślinę i brać się do roboty
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Muszę w końcu przekonać moją rodzinę do tarty. Jak zrobię im taką, to na 100% się zakochają w jej smaku :)
OdpowiedzUsuńTeż musiałem się do nich przekonać, co jest szczególnie trudne jak się ma wątpliwości i jednocześnie się samemu gotuje. Ale warto było ;-)
UsuńMoje smaki, cudo!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuń