18 kwietnia 2012

Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen

Pyszna, aromatyczna tarta, bardzo znana w niemieckojęzycznych krajach. Doskonała na ciepło - jako obiad lub przystawka, smakuje również na zimno - jako drugie śniadanko.
Ta wersja różni się od tradycyjnych ciastem. Zamiast najzwyklejszego ciasta kruchego (rzadziej drożdżowego) mamy tutaj kremowe, świeże w smaku ciasto kruche z twarogiem. Ta odmiana serwowana jest w austriackich restauracjach Sacher.

Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen
 

Składniki (forma ok. 25 cm):


  • 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 150 g masła
  • 80 g zmielonego twarogu
  • 2 żółtka
  • 500 g cebuli
  • 150 g boczku wędzonego lub szynki
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1/2 średniej wielkości pora (biała cześć)
  • 5 jajek
  • 250 g gęstej śmietany  30-36 %
  • 80 g grubo startego sera żółtego (wymieszałem Goudę i Mimolette)
  • sól, pieprz, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • masło do natłuszczenia formy
  • oliwa do smażenia



Z mąki, masła, twarogu, żółtek i szczypty soli wyrobić ciasto kruche. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Cebulę pokroić w półplasterki, boczek (szynkę) w paski, por w plasterki. Na oliwie, na średnim ogniu, podsmażyć boczek i cebulę (jeśli używamy szynki zamiast boczku to jej nie podsmażamy). Cebula nie powinna się zezłocić. Po usmażeniu przestudzić.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni (górna i dolna grzałka), formę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować do takiego rozmiaru, aby po wypełnieniu nim formy, wystawało 2 cm ponad jej brzeg.
Jeśli lubicie chrupiące ciasto to nadszedł czas na krótkie podpiekanie ciasta. W tym celu należy ponakłuwać je widelcem, przykryć papierem do pieczenia, na ten z kolei wysypać fasolę lub ceramiczne kulki. Podpiekać ciasto 5 minut, a następnie wyciągnąć z piekarnika i pozbyć się obciążenia i papieru. Jeśli wolicie miękkie ciasto to można podpiekanie pominąć.
Przygotować płynne wypełnienie. Roztrzepać dokładnie jajka ze śmietaną. Dodać starty ser, szczypiorek, pora i doprawić solą, pieprzem i gałką.
Do formy z ciastem wyłożyć równomiernie cebulę z boczkiem (lub cebulę i szynkę). Zalać przygotowaną masą. Piec około 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie 10 minut przed podaniem.

Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen



11 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Na deser poproszę torcik Sachera.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, przyjelaby sie taka tarta w moim domu :) Pieknie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda fantastycznie, jestem bardzo ciekawa smaku tego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. trzeba przełknąć ślinę i brać się do roboty

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Muszę w końcu przekonać moją rodzinę do tarty. Jak zrobię im taką, to na 100% się zakochają w jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też musiałem się do nich przekonać, co jest szczególnie trudne jak się ma wątpliwości i jednocześnie się samemu gotuje. Ale warto było ;-)

      Usuń
  6. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...