Pyszne, warstwowe muffinki z owocami leśnymi - jeżynami, jagodami i borówką. Najlepiej smakują chwile po upieczeniu, gdy owoce są jeszcze ciepłe, śmietanowa warstwa puszysta, a po ugryzieniu wycieka z nich cieplutki, owocowy sos. Mniam :-)
Składniki (10-12 muffinów w zależności od formy):
- 125 g masła
- 175 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 3 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g śmietany gęstej 30 lub 36 %
- kilka migdałów
- 150 g mrożonych lub świeżych owoców leśnych
Na początku z opakowania budyniu odłożyć 2 łyżki budyniu.
Masło utrzeć ze 125 g cukru, cukrem waniliowym, solą i 2 jajkami. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i pozostałą zawartością opakowania budyniu. Napełnić ciastem gniazda blaszki z papilotkami lub foremki - do połowy. Na to rozłożyć owoce.
Lekko ubić śmietanę z jajkiem, 50 g cukru i odłożonymi 2 łyżkami budyniu. Polać po owocach leśnych. Na wierzch ułożyć po migdale.
Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Smacznego :-)
Przepisy na słodkości nie pojawiają się u Ciebie zbyt często, ale na takie pyszności warto czekać :) Wyobrażam sobie smak tego ciepłego sosu...
OdpowiedzUsuńOj, nawet sobie nie wyobrażasz tego smaku... Uwierz mi ;)
UsuńWygląda przepięnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Na pewno je powtórzę, bo są równie smaczne jak wygladają :)
UsuńWgryzlabym sie w takiego muffina z owocowym wnetrzem :)
OdpowiedzUsuńJa też nie mogłem się powstrzymać, o mały włos zdjęć by nie było :)
UsuńCzy można zastąpić cukier wanilinowy, ekstraktem z wanilii?
OdpowiedzUsuńJasne, że tak. Bedą pewnie lepsze, bo bardziej waniliowe :)
Usuńwyglądają tak puszyście no i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSzczególnie ta górna warstwa jest niesamowicie "piankowa"...
OdpowiedzUsuńObłędne muffiny:)
OdpowiedzUsuń