17 kwietnia 2012

Sałatka z zapiekanym camembert

Bardzo smaczne i niezwykle energetyczne śniadanie. Nie tylko pod względem kaloryczności, ale także czasu, w jakim gwarantuje nam energię i sytość. Pyszna i jędrna roszponka, pachnący pomidor i zapieczony, rozpływający się ser camembert...


Sałatka z zapiekanym camembert


Składniki (1 porcja):


  • 1 serek camembert
  • 1 małe jajko
  • garść roszponki
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 ogórka
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła (użyłem zieloną czubricę)
  • sól, pieprz - do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidor pokroić na cząstki, ogórek na kawałki, roszponkę umyć i odwirować (osuszyć).
Z sera delikatnie odciąć górną warstwę porostu pleśniowego, tak aby widzieć dokładnie jego wnętrze. Łyżeczką ostrożnie (aby nie uszkodzić brzegów serka) wykroić tyle sera z wnętrza, aby zrobić miejsce dla wbitego jajka. Ser umieścić w naczyniu żaroodpornym, powstały w serze "krater" posypać ziołami, wbić w niego jajo i piec w piekarniku ok 10-15 minut (dopóki jajko się odpowiednio nie zetnie).
Na talerzu ułożyć sałatę, na nią upieczony ser, obok pomidory i ogórki. Jajko przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Wszystko delikatnie skropić oliwą. Smacznego :-)

Zapraszam również na sałatkę z rukolą i camembert

6 komentarzy:

  1. ile tu tego dobrego !! :D Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglada! Lubie taki zapiekany, rozplyniety ser...

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie z tym jajkiem. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką ciekawość można bardzo szybko zaspokoić :-) Kwadrans w piecu i gotowe :-)

      Usuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...