Bardzo smaczne i niezwykle energetyczne śniadanie. Nie tylko pod względem kaloryczności, ale także czasu, w jakim gwarantuje nam energię i sytość. Pyszna i jędrna roszponka, pachnący pomidor i zapieczony, rozpływający się ser camembert...
Składniki (1 porcja):
- 1 serek camembert
- 1 małe jajko
- garść roszponki
- 1/2 pomidora
- 1/2 ogórka
- oliwa z oliwek
- ulubione zioła (użyłem zieloną czubricę)
- sól, pieprz - do smaku
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Pomidor pokroić na cząstki, ogórek na kawałki, roszponkę umyć i odwirować (osuszyć).
Z sera delikatnie odciąć górną warstwę porostu pleśniowego, tak aby widzieć dokładnie jego wnętrze. Łyżeczką ostrożnie (aby nie uszkodzić brzegów serka) wykroić tyle sera z wnętrza, aby zrobić miejsce dla wbitego jajka. Ser umieścić w naczyniu żaroodpornym, powstały w serze "krater" posypać ziołami, wbić w niego jajo i piec w piekarniku ok 10-15 minut (dopóki jajko się odpowiednio nie zetnie).
Na talerzu ułożyć sałatę, na nią upieczony ser, obok pomidory i ogórki. Jajko przyprawić solą i pieprzem - do smaku. Wszystko delikatnie skropić oliwą. Smacznego :-)
Zapraszam również na sałatkę z rukolą i camembert.
Zapraszam również na sałatkę z rukolą i camembert.
ile tu tego dobrego !! :D Pozdrawiamy Tapenda
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada! Lubie taki zapiekany, rozplyniety ser...
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam ciągnące się serki :-)
UsuńBardzo chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie z tym jajkiem. Bardzo jestem ciekawa jak smakuje...
OdpowiedzUsuńTaką ciekawość można bardzo szybko zaspokoić :-) Kwadrans w piecu i gotowe :-)
Usuń