W tym roku po raz pierwszy zrobiłem marynowane jajka. Miałem trochę mieszane uczucia, bo marynaty kojarzą mi się z octem, za którym nie przepadam. Niepotrzebnie, bo octu tutaj malutko i jego smak jest niewyczuwalny kompletnie. Zresztą Niemcy nazywają takie jajka Soleier, czyli bardziej słone niż marynowane ;-) Słonawa, korzenna marynata przenika do jajek, które po obraniu nie wymagają już żadnego doprawienia. Gorąco polecam.
Składniki (słoik litrowy):
- 10-12 jajek (w zależności od wielkości)
- łupiny z 4 dużych cebul
- 1 litr wody
- 25 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka gorczycy białej
- 1 łyżka gorczycy czarnej
- 1 łyżka pieprzu kolorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 gałązka tymianku
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić.
Łupiny cebuli opłukać z resztek ziemi i zagotować w litrze wody. Po zawrzeniu odstawić na 30 minut przykryty garnek, a po upływie tego czasu pozbyć się łupin z garnka. Do wody, w której się gotowały, dodać wszystkie przyprawy i wymieszać.
Jajkami delikatnie uderzać o blat w taki sposób, aby rozbić skorupkę, ale żeby nie odprysnęła. Uszkodzenie skorupki pozwoli na przedostanie się aromatu przypraw i ziół i spowoduje powstanie marmurkowego wzorku na jajku.
Jajka umieścić w słoiku i zalać płynem z przyprawami i ziołami. Słoik zamknąć i przechowywać w lodówce. Jajka najlepsze są po upływie 5-7 dni.
Fajny przepis, ale gdzie fotka tych marmurkowych jajeczek??? Strasznie jestem ciekawa :)
OdpowiedzUsuńMuszą się troszkę jeszcze "pomarmurkować" :-) Ale będzie na pewno...
UsuńOd dawna intrygują mnie marynowane jajka. Jak one smakują?
OdpowiedzUsuńDelikatnie słone (nie trzeba dosalać), przejmują smak przypraw i ziół. Im więcej się ich da tym bardziej wyczuwalne będą. Kompletnie nie są octowe, bo octu mało się dodaje do zalewy.
Usuńciekawe:) już się kiedyś z tym spotkałam, ale robić - nie robiłam. muszę się w końcu odważyć :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny pomysł, trzeba się za nie wziąść:-)
OdpowiedzUsuńFajny przepis:)
OdpowiedzUsuńDo zrobienia i smakowania;)
Sabi