Bardzo lubię koper włoski, ale często mam problem co z niego zrobić. Sałatki i różne "duszone" potrawy mi się przejadły, wiec czemu nie spróbować zupki. Mocno orzeźwiający i w miarę dietetyczny krem (dzięki zastosowaniu mleka zamiast śmietany). Spróbujcie, bo naprawę warto.
Składniki (2 porcje):
- 150 g bulwy kopru włoskiego - fenkuła
- 1/2 pora, tylko biała cześć
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 średni ziemniak
- 20 g masła
- 250 ml mleka
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 2 łyżki parmezanu, startego
- sól, pieprz - do smaku
Koper, seler, por i ziemniaka pokroić w średnią kostkę. Podsmażyć w garnku, na maśle, na średnim ogniu ok. 5 minut. Wlać do garnka mleko i często mieszając (aby mleko się nie przypaliło i nie wykipiało) gotować 15 minut. Następnie dolać bulion i gotować kolejny kwadrans. Gdy warzywa będą już miękkie ściągnąć garnek z palnika i chwilkę ostudzić. Zmiksować za pomocą żyrafy lub malaksera, doprawić solą i pieprzem.
Jajko delikatnie roztrzepać i dodać do zupy, parmezan również. Zupę zagotować.
Podawać w miseczkach - samą, w towarzystwie świeżych ziół (ja podałem z rzeżuchą), z grzankami lub groszkiem ptysiowym - jak kto lubi.
fenkuły bardzo lubię i mam na nie kilka sposobów, ale o takiej zupie nie pomyślałabym, zapamiętuję, żeby wypróbować :-)
OdpowiedzUsuń26 yr old Health Coach I Isabella Edmundson, hailing from Gimli enjoys watching movies like Mysterious Island and Paintball. Took a trip to Rock-Hewn Churches of Ivanovo and drives a Legacy. link strony
OdpowiedzUsuń