Składniki:
- 200 g czosnku niedźwiedziego
- 5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- śmietana kremówka - do podania
Cebulę posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w średnią kostkę. Kilka liści czosnku niedźwiedziego odłożyć na bok, a resztę pokroić w paski.
W garnku, na rozgrzanym maśle, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, ziemniaki i chwilkę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie - ok. 15 minut. Zestawić garnek z ognia i zmiksować zupę żyrafą lub malakserem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostawione wcześniej świeże liście czosnku drobno posiekać, dodać do zupy i ponownie zagotować. Podawać w miseczce z łyżką kremówki.
Smacznego :-)
Super! Bardzo chętnie spróbowałabym takiej zupy, ale nie mam szans jej ugotować z braku czosnku niedźwiedziego.
OdpowiedzUsuń28 year old Marketing Assistant Griff Simon, hailing from Saint-Jovite enjoys watching movies like "Legend of Hell House, The" and Gambling. Took a trip to Kenya Lake System in the Great Rift Valley and drives a Alfa Romeo 6C 2500 Competizione. najlepsza strona
OdpowiedzUsuń