Pyszne tureckie danie. Niezwykle aromatyczna i niepowtarzalna jagnięcina na "pierzynce" z pieczonego bakłażana - Kebap Ali Nazik. Nawet się nie będę silił na opisywanie wrażeń, po prostu trzeba spróbować. Koniecznie!
Składniki (2 porcje):
- 300g mielonej jagnięciny
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 4 pomidorki z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe bakłażany
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego (bałkańskiego, śródziemnomorskiego)
- 2 łyżki masła
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 papryczki chilli
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz - do smaku
Bakłażany upiec w całości w temperaturze 200 stopni (40-50 minut, górna grzałka plus opiekanie). W trakcie pieczenia kilkukrotnie obracać, aby z każdej strony skórka się spiekła na czarno. Po upieczeniu przestudzić, a następnie obrać ze skóry. Sam miąższ zmiksować w malakserze z jogurtem i rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Paprykę i pomidory pokroić w drobną kostkę, cebule drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć chwilkę cebulę. Dodać mięso i smażyć je około 10 minut (rozdrabniając je cały czas drewnianą łyżką). Po tym czasie dodać paprykę i pomidory, przykryć patelnię i dusić na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, miętą i sokiem z cytryny.
Na końcu przygotować sos rozpuszczając masło i chwilkę podsmażając na nim drobno posiekaną papryczkę chilli i słodką paprykę w proszku.
Na talerzu ułożyć warstwę puree z bakłażana (będzie chłodne), na to ułożyć gorące mięso i polać sosem. Podawać ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi i ewentualnie świeżą posiekaną miętą.
Smacznego :-)
Brzmi bardzo zachęcająco! Szkoda, że w Polsce ceny jagnięciny nie zachęcają do jej kupna...
OdpowiedzUsuńKupiłem w Makro już zmieloną (mrożoną) w cenie naprawdę zaskakująco niskiej. Pozdrawiam...
UsuńPysznie brzmi! Juz samo czytanie listy skladnikow przyprawia o slinotok :)
OdpowiedzUsuńJagnięcina to zdecydowanie moje ulubione mięsko, więc mi ślinka pociekła również. Ale to jak mnie to puree z bakłażana zaskoczyło... Brak słów
UsuńNazwa mi się nie zgadzała, ale jak zobaczyłam wpis na durszlaku to myślałam, że to torcik bezowy z truskawkami ;)
OdpowiedzUsuńOj to nic wspólnego z bezami nie ma, ale ten "truskawkowy" sos dodaje nie tylko uroku :-)
UsuńTylko na jeden bezowy deser miałbym ochotę, ale nie wiem czy będzie mi dane...
Wygląda świetnie! Nigdy nie jadłam czegoś takiego, ale chętnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie!!! Szczególnie ten bakłażan to nieziemskie doznanie :-)
UsuńWyglada BAJECZNIE! Czuje sie przekonana i na pewno zrobie, moze nawet jutro :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i mam nadzieję, że będzie smakować :-)
Usuń35 year old Help Desk Operator Fonz Ertelt, hailing from Leduc enjoys watching movies like "See Here, Private Hargrove" and Skydiving. Took a trip to Historic Town of Grand-Bassam and drives a Outlook. mozesz szukac tutaj
OdpowiedzUsuń