Feeria smaków i barw na talerzu. Bardzo prosta i niezwykle smaczna propozycja rodem z Portugalii. Chorizo duszone w porto podane w towarzystwie młodych ziemniaczków. Pychota :-)
Składniki (4 porcje):
- 400 g kiełbasy chorizo
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki, posiekany
- 150 ml porto
- 70 dkg młodych ziemniaków
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa do smażenia
Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i podsmażyć na niej pokrojoną w
półplasterki cebulę i pokrojoną w plastry chorizo. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i wszystko razem
smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać liście laurowe, pokrojone w
plasterki 2 ząbki czosnku oraz 2/3 natki pietruszki. Dolać
porto, chwilkę poddusić, doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać łyżkę masła i zredukować sos.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odcedzić. Do garnka z ziemniakami dodać 3 łyżki masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i poszatkowaną resztę pietruszki. Chwilkę podgrzać, aby masło się stopiło i czosnek oddał swój aromat, ewentualnie dosolić. Ziemniaki podawać z duszoną kiełbasą.
Smacznego :-)
Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza.
zachęcające
OdpowiedzUsuńW chorizo zakochalam sie od pierwszego sprobowania, wiec ten przepis to cos w sam raz dla mnie!
OdpowiedzUsuńNajwyraźniej żadna osoba na świecie nie ma takiego powodzenia jak chorizo :-)
UsuńA gdzie opis zachęcający do spróbowania?:> Nie żebym tak czy siak nie była zaczęcona, bo wystarczy zerknąć na zdjęcia i na składniki...
OdpowiedzUsuńPostawiłem na przekaż podprogowy :-)
UsuńPoza tym teraz widzę tylko czosnek niedźwiedzi, czuje czosnek, śnię o czosnku... Bałem się, że we wstępie też napiszę o czosnku...
wygląda mega apetycznie! i pewnie pachnie obłędnie :)
OdpowiedzUsuń