22 kwietnia 2012

Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot

Pyszny i naprawdę łatwy w wykonaniu chlebek. Doskonale smakuje jako dodatek do zup, w Niemczech bywa podawany do kremu ze szparagów. Jest tak smaczny, że znika dosłownie w chwilę.
Podstawowa wersja oparta jest na mące pszennej, ja upiekłem go również z mieszanki 200 g mąki pszennej chlebowej i 100 g mąki pszennej razowej. Obie wersje bajeczne :-)
Gorąco polecam do zupy gulaszowej.

chleb ziemniaczany
Wersja z mąki pszennej gdańskiej typ 500


Składniki:


  • 300 g obranych ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 18 g świeżych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka oleju


Obranych ziemniaków powinno być dokładnie 300 g. Pokroić je w sporą kostkę i zalać wodą w rondelku. Gotować na średnim ogniu, aż zmiękną (10-15 minut). Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić nad miską, aby płyn z gotowania nam pozostał - wykorzystamy go do zarobienia ciasta. Ziemniaki odparować i zrobić z nich (za pomocą tłuczka) puree dodając sól i olej. Przestudzić.
W 75 ml przestudzonej wody, pozostałej po odcedzeniu ziemniaków, rozpuścić drożdże i cukier. Ważne, aby płyn nie był za gorący, bo zabije drożdże. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aż na powierzchni płynu utworzy się "kożuszek" W dużej misce wymieszać płyn z puree ziemniaczanym, a następnie stopniowo dodawać mąkę, aż do uzyskania kulki ciasta. Powstałe kulę wyrabiać na stolnicy przez 10 minut, podsypując ewentualnie mąką (najmniej jak się da). Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Odstawić do wyrośnięcia, w lekko natłuszczonej misce, na 60 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę i podzielić na trzy części. Z każdej uformować wałeczek długości około 30-35 cm. Blachę, na której będzie pieczony chleb, wyłożyć papierem do pieczenia i obsypać mąką. Ułożyć na niej trzy wałki i złączyć ich górne końcówki. Następnie zapleść z nich warkocz - panie nie będą miały z tym na pewno problemu. Chlebek jest często pieczony również w formie zwykłego bochenka, więc jeśli nie macie ochoty się bawić to po prostu na blaszce umieśćcie uformowany z ciasta bochenek. Gotowy bochenek posypać czarnuszką i odrobiną mąki (dla uzyskania bardziej przaśnego wyglądu). Następnie przykryć go i odstawić do ponownego wyrastania na 30 minut.
Bochenek piec w piekarniku przez 30-35 minut - w temperaturze 220 stopni (górna i dolna grzałka). Jeśli bochenek będzie się od góry mocno rumienił to po prostu przykryjcie go papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu ostudzić na kratce.
Smacznego :-)

Inspiracja: The Hairy Bikers' Big Book Of Baking

chleb ziemniaczany
Chlebek wykonany z dodatkiem mąki pszennej razowej

4 komentarze:

  1. Lubie chleby z dodatkiem ziemniakow, no i fakt, ze tak dlugo zachowuja swiezosc, tez nie jest bez znaczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nie wiem jak długo są świeże. Nigdy nie leżały tak długo żebym mógł to stwierdzić :-)

      Usuń
  2. nasiona na tym chlebku wyglądają jak mysie bobki... fuuu

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb upieklam juz 3 razy i jest przepyszny, ale nie bez znaczenia ma gatunek ziemniaka.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...