Składniki:
- 200 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie pierś)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 l bulionu drobiowego
- 80 g bulguru
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz - do smaku
Kurczaka pokroić na małe kawałki, a warzywa w drobną kostkę.
Na maśle obsmażyć kurczaka (tylko tak aby zbielał). Dodać cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać resztę warzyw przykryć garnek i dusić 3 minuty.
Dodać bulgur i mieloną paprykę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować, aż bulgur zmięknie - około 10 minut.
Żółtko, mąkę i jogurt dokładnie wymieszać (bez żadnych grudek). Zahartować chochelką zupy, a następnie wlać do garnka, wymieszać i gotować zupę jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego :-)
Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:
Jadlam kiedys podobna w tureckiej knajpce i bylam zachwycona. Chetnie zrobie taka zupke w domu!
OdpowiedzUsuńKolor zupy zachęcający.
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie - napewno wyprobuje :)
OdpowiedzUsuńzapisuję, bo to moje klimaty :)
OdpowiedzUsuńpyszna! (choć z braku możliwości zrobiłam z kaszą jęczmienną;))
OdpowiedzUsuń