15 kwietnia 2012

Anatolijska zupa z kurczaka

Bardzo szybka w wykonaniu, smaczna i syta zupka z tureckim rodowodem :-)

Anatolijska zupa z kurczaka


Składniki:


  • 200 g polędwiczek z kurczaka (ewentualnie pierś)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 80 g bulguru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz - do smaku


Kurczaka pokroić na małe kawałki, a warzywa w drobną kostkę.
Na maśle obsmażyć kurczaka (tylko tak aby zbielał). Dodać cebulę i smażyć minutkę. Następnie dodać resztę warzyw przykryć garnek i dusić 3 minuty.
Dodać bulgur i mieloną paprykę, wymieszać i zalać bulionem. Gotować, aż bulgur zmięknie - około 10 minut.
Żółtko, mąkę i jogurt dokładnie wymieszać (bez żadnych grudek). Zahartować chochelką zupy, a następnie wlać do garnka, wymieszać i gotować zupę jeszcze minutkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego :-)

Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:

 Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoli

Andaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnik

Mulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w Europie

Gulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecie 

Zupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam raz 

Kokosowa zupa z czerwonej soczewicy 

Zelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku 

5 komentarzy:

  1. Jadlam kiedys podobna w tureckiej knajpce i bylam zachwycona. Chetnie zrobie taka zupke w domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie - napewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuję, bo to moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszna! (choć z braku możliwości zrobiłam z kaszą jęczmienną;))

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...