Składniki:
30 kwietnia 2012
Krem z czosnku niedżwiedziego
Kolejna odsłona czosnkowego tygodnia. Dziś kremowa, bardzo aromatyczna i sycąca zupa, czyli krem z czosnku niedźwiedziego :-)
Składniki:
Składniki:
29 kwietnia 2012
Śmietankowe muffinki z owocami leśnymi
Pyszne, warstwowe muffinki z owocami leśnymi - jeżynami, jagodami i borówką. Najlepiej smakują chwile po upieczeniu, gdy owoce są jeszcze ciepłe, śmietanowa warstwa puszysta, a po ugryzieniu wycieka z nich cieplutki, owocowy sos. Mniam :-)
Składniki (10-12 muffinów w zależności od formy):
28 kwietnia 2012
Sezamowa tarta z czosnkiem niedźwiedzim
Niezwykle pyszna i zdrowa tarta na wspaniałym cieście z wyczuwalną nutą sezamu. To pierwsza odsłona przepisów z czosnkiem niedźwiedzim. Troszkę Was nimi pomęczę, ponieważ zostałem szczęśliwym posiadaczem 5 kg tego "zielska".
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi, zawsze z utęsknieniem czekam na kwiecień, gdy są już dostępne świeże, młode i aromatyczne listki. Po sezonie natomiast zadowalam się z przymusu czosnkiem suszonym i tym co gdzieś "zasłoiczkowałem" lub zamroziłem.
Ma tak wiele zastosowań, że nie sposób ich wszystkich wymienić. Smakuje
rewelacyjnie podsmażony na maśle jako dodatek do risotto lub makaronów. Świetnie komponuje się z grzybami, może być składnikiem zapiekanek, tart, omletów i naleśników. Można z niego przygotować doskonałą zupę, niezwykle
aromatyczne pesto i sycące szpecle i kluski. Można kisić i marynować, wreszcie może być spożywany na surowo w sałatkach i jako dodatek do twarożków :-)
Czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrową roślinką i ma podobne właściwości jak czosnek pospolity. Jest bardzo popularny w Niemczech i Rosji. W maju, kiedy jego listki i łodygi twardnieją i nie są już najsmaczniejsze, pięknie kwitnie. Liście są dość podobne do liści konwalii majowej, niestety pomyłka może być niebezpieczna - liście konwalii są trujące. Jednak specyficzny zapach liści czosnku nie pozostawia złudzeń, co jest czym...
Składniki:
27 kwietnia 2012
Chorizo duszone w porto
Feeria smaków i barw na talerzu. Bardzo prosta i niezwykle smaczna propozycja rodem z Portugalii. Chorizo duszone w porto podane w towarzystwie młodych ziemniaczków. Pychota :-)
Składniki (4 porcje):
25 kwietnia 2012
Krem z fenkuła
Bardzo lubię koper włoski, ale często mam problem co z niego zrobić. Sałatki i różne "duszone" potrawy mi się przejadły, wiec czemu nie spróbować zupki. Mocno orzeźwiający i w miarę dietetyczny krem (dzięki zastosowaniu mleka zamiast śmietany). Spróbujcie, bo naprawę warto.
Składniki (2 porcje):
24 kwietnia 2012
Muffinki spaghetti z ziołowym twarożkiem
Niezwykle smaczne wytrawne muffinki. Nadają się praktycznie na każdy posiłek. Jadłem je z twarogiem na obiadokolację po popołudniowym bieganiu, a i na śniadanko na zimno smakowała wybornie. Robi się je bardzo szybko, są też doskonałym pomysłem gdy zostanie nam trochę makaronu z obiadu.
Składniki (6 muffinek):
22 kwietnia 2012
Chleb ziemniaczany - Kartoffelbrot
Pyszny i naprawdę łatwy w wykonaniu chlebek. Doskonale smakuje jako dodatek do zup, w Niemczech bywa podawany do kremu ze szparagów. Jest tak smaczny, że znika dosłownie w chwilę.
Podstawowa wersja oparta jest na mące pszennej, ja upiekłem go również z mieszanki 200 g mąki pszennej chlebowej i 100 g mąki pszennej razowej. Obie wersje bajeczne :-)
Gorąco polecam do zupy gulaszowej.
Podstawowa wersja oparta jest na mące pszennej, ja upiekłem go również z mieszanki 200 g mąki pszennej chlebowej i 100 g mąki pszennej razowej. Obie wersje bajeczne :-)
Gorąco polecam do zupy gulaszowej.
Wersja z mąki pszennej gdańskiej typ 500 |
Składniki:
21 kwietnia 2012
Zupa gulaszowa najlepsza na świecie - Gulyásleves
Kto z nas nie zna gulaszu, prawda?? I wielu z nas wie, że ojczyzną gulaszu są Węgry. Ale nie wszyscy są na pewno zorientowani, że to co my nazywamy gulaszem, niekoniecznie Węgrzy nazywają tak samo.
Słowo gulyás oznacza zupę gulaszową, a nie dobrze nam znany gulasz, czyli nasze obiadowe drugie danie. Zupa ta tradycyjnie przyrządzana była na świeżym powietrzu przez pasterzy (węgierskie słowo gulyás oznacza pasterz bydła) w kociołkach nad ogniskiem.
Z racji braku ogniska w domku, pozwoliłem sobie przyrządzić tą pyszną zupkę na ceramicznej płycie. Aha, pasterzem też nie jestem, ale pasterstwo (a raczej owczarstwo) bardzo duży wpływ miało na miejsce, w którym mieszkam - to historia o wampirach, zwłokach i cmentarzach, więc przy jedzeniu ją pominę... ;-)
To z pewnością najlepsza gulaszowa jaką w życiu jadłem. Nie jestem skory do wyznań typu "nie będę szukał lepszej", ale poważnie się zastanowię nad tym, bo na pewno mam sporo innych potraw do szukania :-)
Jak na super węgierski gulasz przystało inspiracją jest przepis pochodzący z brytyjskiej książki "Włochatych Kucharzy" The Hairy Bikers' Big Book of Baking.
Składniki (2 porcje):
20 kwietnia 2012
Kebap Ali Nazik
Pyszne tureckie danie. Niezwykle aromatyczna i niepowtarzalna jagnięcina na "pierzynce" z pieczonego bakłażana - Kebap Ali Nazik. Nawet się nie będę silił na opisywanie wrażeń, po prostu trzeba spróbować. Koniecznie!
Składniki (2 porcje):
19 kwietnia 2012
Tofu słodko-pikantne z azjatycką nutą
W ramach "oddechu" od mięsa (chociaż nie wiem od czego mam oddychać, bo
ostatnio bardzo rzadko jem mięso) proponuję danie z tofu. Przygotowanie
całości zajęło mi 23 minuty (łącznie z sesją zdjęciową), więc to doskonała potrawa na szybki obiad, a aromaty i zapachy też niczego sobie....
Wiem, że to w sumie nie europejskie danie, ale gdzie się nie obejrzeć atakują nas azjatyckie knajpki, więc może wkrótce będzie ;-).
Wiem, że to w sumie nie europejskie danie, ale gdzie się nie obejrzeć atakują nas azjatyckie knajpki, więc może wkrótce będzie ;-).
Ostatnio będąc w porze obiadowej w Pardubicach miałem poważny problem ze znalezieniem "swojskiej" restauracji. Wszędzie krzykliwe azjatyckie "robaczki", pizzerie, a czeska kuchnia nie wiadomo gdzie się podziała. W Libercu, w barze gdzie niegdyś nie mogłem sobie odmówić párek v rohlíku, teraz można zjeść kurczaka Kung Pao. Czechy zostały opanowane przez Azjatów. Polska azjatyckiej kuchni się opiera, ale za to "włoszczyzny" ci u nas dostatek. To pewnie przez królową Bonę ;-)
Składniki (2 porcje):
18 kwietnia 2012
Tarta cebulowa - Zwiebelkuchen
Pyszna, aromatyczna tarta, bardzo znana w niemieckojęzycznych krajach. Doskonała na ciepło - jako obiad lub przystawka, smakuje również na zimno - jako drugie śniadanko.
Ta wersja różni się od tradycyjnych ciastem. Zamiast najzwyklejszego ciasta kruchego (rzadziej drożdżowego) mamy tutaj kremowe, świeże w smaku ciasto kruche z twarogiem. Ta odmiana serwowana jest w austriackich restauracjach Sacher.
Ta wersja różni się od tradycyjnych ciastem. Zamiast najzwyklejszego ciasta kruchego (rzadziej drożdżowego) mamy tutaj kremowe, świeże w smaku ciasto kruche z twarogiem. Ta odmiana serwowana jest w austriackich restauracjach Sacher.
Składniki (forma ok. 25 cm):
17 kwietnia 2012
Sałatka z zapiekanym camembert
Bardzo smaczne i niezwykle energetyczne śniadanie. Nie tylko pod względem kaloryczności, ale także czasu, w jakim gwarantuje nam energię i sytość. Pyszna i jędrna roszponka, pachnący pomidor i zapieczony, rozpływający się ser camembert...
Składniki (1 porcja):
15 kwietnia 2012
03 kwietnia 2012
Pasta z makreli - idealna na śniadanie
Pasta przypominająca mi dzieciństwo. Oczywiście wtedy jej nie lubiłem, jak wszystkiego co pływa w morzach i rzekach, teraz natomiast jadam ją ze smakiem :-)
Składniki:
02 kwietnia 2012
Marynowane jajka o korzennym aromacie
W tym roku po raz pierwszy zrobiłem marynowane jajka. Miałem trochę mieszane uczucia, bo marynaty kojarzą mi się z octem, za którym nie przepadam. Niepotrzebnie, bo octu tutaj malutko i jego smak jest niewyczuwalny kompletnie. Zresztą Niemcy nazywają takie jajka Soleier, czyli bardziej słone niż marynowane ;-) Słonawa, korzenna marynata przenika do jajek, które po obraniu nie wymagają już żadnego doprawienia. Gorąco polecam.
Składniki (słoik litrowy):
Subskrybuj:
Posty (Atom)