31 marca 2012

Słodkie skarmelizowane łazanki à la Sacher


Pyszne, słodkie i niezwykle aromatyczne łazanki z białą kapustą i skameralizowanymi boczkiem i cebulą. Najsmaczniejsze wczesnym latem z młodą kapustą, ale doskonale komponują się również z zeszłoroczną.
Propozycja z książki Das neue Sacher Kochbuch.



łazanki


Składniki (4 porcje):


  • 300 g makaronu łazankowego (z pszenicy durum)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 600 g liści białej kapusty pokrojonych w kwadraty
  • 2 cebule
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki smalcu
  • szklanka bulionu mięsnego
  • sól, pieprz - do smaku
  • wędzona papryka do posypania 


Ugotować makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na smalcu podsmażyć przez 4 minuty boczek pokrojony w kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posypać cukrem i smażyć ciągle mieszając, aż cukier się lekko skameralizuje. Dodać kapustę pokrojoną w kwadraty przypominające makaron łazankowy, zamieszać i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Zalać bulionem i dusić, aż kapusta zmięknie. Zeszłorocznej kapuście zajmie to pewnie około 30 minut, młodej kapuście znacznie mniej.
Gdy kapusta będzie gotowa, dodać do niej ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę dusić, aby smaki zostały przez niego wchłonięte. Nałożyć na talerze i posypać wędzoną papryką. 
Smacznego :-)

2 komentarze:

  1. jadłam takie łazanki, ale na wytrawnie, wręcz pieprznie! nigdy ym nie pomyślała o słodkiej wersji, w tym sensie, że skarmelizowanej. no, nie wiem, nie wiem, dość odważnie.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...