Pyszne, słodkie i niezwykle aromatyczne łazanki z białą kapustą i skameralizowanymi boczkiem i cebulą. Najsmaczniejsze wczesnym latem z młodą kapustą, ale doskonale komponują się również z zeszłoroczną.
Propozycja z książki Das neue Sacher Kochbuch.
Składniki (4 porcje):
- 300 g makaronu łazankowego (z pszenicy durum)
- 200 g boczku wędzonego
- 600 g liści białej kapusty pokrojonych w kwadraty
- 2 cebule
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki smalcu
- szklanka bulionu mięsnego
- sól, pieprz - do smaku
- wędzona papryka do posypania
Ugotować makaron al dente. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Na smalcu podsmażyć przez 4 minuty boczek pokrojony w kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, posypać cukrem i smażyć ciągle mieszając, aż cukier się lekko skameralizuje. Dodać kapustę pokrojoną w kwadraty przypominające makaron łazankowy, zamieszać i smażyć na średnim ogniu 2 minuty. Zalać bulionem i dusić, aż kapusta zmięknie. Zeszłorocznej kapuście zajmie to pewnie około 30 minut, młodej kapuście znacznie mniej.
Gdy kapusta będzie gotowa, dodać do niej ugotowany makaron, wymieszać i chwilkę dusić, aby smaki zostały przez niego wchłonięte. Nałożyć na talerze i posypać wędzoną papryką.
Smacznego :-)
jadłam takie łazanki, ale na wytrawnie, wręcz pieprznie! nigdy ym nie pomyślała o słodkiej wersji, w tym sensie, że skarmelizowanej. no, nie wiem, nie wiem, dość odważnie.
OdpowiedzUsuńPiszę się na słodką wersję!
Usuń