Smažený sýr to uwielbiana przeze mnie potrawa kuchni czeskiej i słowackiej. Opanierowany i usmażony kawałek sera, nic wielkiego, a zawsze nastraja mnie pozytywnie. Jeśli znacie i lubicie spróbujcie również wersji z wędzonego sera lub z dodatkiem plasterka szynki. Jeśli nie znacie nie przyznawajcie się i róbcie wszystkie wersje :-)
Czesi i Słowacy robią go z reguły z sera Eidam. Nie ma on, moim zdaniem, nic wspólnego z naszym edamskim. Jest zwarty, ciągnący i nieco "gumiaty" - tak jak powinien być. Jeśli nie mam oryginału wykorzystuję mozzarellę w bloku, zupełnie dobrze go "podrabia".
Poza wersją restauracyjną z frytkami (hranolky) i sosem tatarskim (tatarská omáčka) można spotkać również wersję "fast foodową" czyli smażony ser w bułce (smažený sýr v housce). Rodzaj burgera ze smażonym serem, sosem tatarskim i krążkami cebuli, podany w "gumiatej" bułce.
Gumiatość wynika z faktu, iż Czesi nie mają smacznego pieczywa, nie ma się co oszukiwać. Ich bułki (housky) czy rogaliki (rohliky) nie przypominają naszego chrupiącego pieczywka. Zresztą samo nazewnictwo nieco może sugerować. Čerstvé pečivo znaczy świeże pieczywo, ale nam kojarzy się troszkę inaczej :-)
Ja proponuję wersję urozmaiconą - z odrobiną zieleniny, pomidorem i sosem Remoulade. No i z chrupiącą kajzerką.
A gdyby ktoś chciał się wybrać na najlepszy ser w bułce w całej Republice Czeskiej to zapraszam na Rynek w Bruntalu. Ten burger to chyba twórczość alchemika. Chciał znaleźć receptę na złoto, a znalazł na złoty ser i mój uśmiech - jak rohlik ...
A gdyby ktoś chciał się wybrać na najlepszy ser w bułce w całej Republice Czeskiej to zapraszam na Rynek w Bruntalu. Ten burger to chyba twórczość alchemika. Chciał znaleźć receptę na złoto, a znalazł na złoty ser i mój uśmiech - jak rohlik ...
Składniki (4 porcje):
- 4 kajzerki
- 4 plastry sera Eidam lub mozzarelli w bloku
- spora garść rukoli
- 1 pomidor
- 1 ogórek konserwowy
- sos Remoulade
- jajko, mąka i bułka tarta - do panierowania sera
- olej do smażenia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Bułkę przekroić na pół, pomidor i ogórek pokroić w plasterki.
Plastry sera opanierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na patelni na rozgrzanym oleju.
Przekrojoną bułkę podpiec chwilę w piekarniku. Do burgera włożyć rukolę, warzywa, usmażony ser i wszystko "okrasić" sosem. Smacznego :-)
Przepis na sos Remoulade znajdziecie tutaj. A na tradycyjnego hamburgera tutaj :-)
Smażony ser w wersji fast food - biorę w ciemno ;) Szczególnie jeśli chociaż trochę przypomina wersję czeskiego alchemika... :)
OdpowiedzUsuńCoś tam mi zdradził swoich sekretów, więc magii odrobinę w tym jest :-) Zawsze możesz dodać jeszcze kawałeczek szynki parmeńskiej. To ostatnio takie "typowo czeskie" :-)
Usuńsmakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚlinianki pracują. Oj, jak nigdy. ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takiego sera:) a wygląda bardzo zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dodanie przepisu do akcji:D
Najwyższy czas nadrobić zaległości :-)
Usuń