Doskonały sos do ryb, mięsa i wszelkiego rodzaju burgerów. Znany w wielu krajach i w wielu odmianach. U mnie w mojej, wrocławskiej wersji ;-)
- 8 łyżek majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanych kaparów
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- sól, kolorowy pieprz - do smaku
Cebulę, jajka i ogórki pokroić w drobną kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Gotowy sos schłodzić co najmniej godzinę przed podaniem.
Nieco podobny do sosu tatarskiego, ale zdecydowanie bardziej mnie przekonuje, np. przez dodatek kaparów i sosu Worcestershire
OdpowiedzUsuńTylko nieco, bo smakuje zupełnie inaczej :-) Pasuje do kanapek np. panini z kurczakiem, bardzo lubię też do smażonego łososia. A jak się da porządne ogóreczki konserwowe o "octowości" nie ma nawet mowy ;-)
Usuńbardzo lubię tego typu sosy, zwłaszcza do panini
OdpowiedzUsuńA własnej roboty na pewno smakują lepiej niż słoiczkowe :-)
Usuń47 year old Software Engineer I Deeanne Rand, hailing from Manitou enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Knife making. Took a trip to Timbuktu and drives a Allroad. kliknij na ta strone
OdpowiedzUsuń