Pyszne, aromatyczne i strasznie serowe zapiekane pieczarki. Smaczna przystawka bądź danie główne - w zależności od ilości :-)
Składniki (4 pieczarki):
- 6 pieczarek (4 duże do nadziania i 2 mniejsze do farszu)
- 80 g bryndzy
- 30 g startego sera Gruyère
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz - do smaku
- masło sklarowane - do smażenia
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.
Pieczarki oczyścić, pozbyć się nóżek. Dwa mniejsze kapelusze posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Duże kapelusze w całości obsmażyć na gorącym maśle, z obu stron. Ściągnąć z patelni i umieścić w płytkim naczyniu żaroodpornym.
Na tej samej patelni poddusić na maśle posiekane pieczarki z czosnkiem, a następnie wymieszać je z ziołami, bryndzą, serem Gruyère. Doprawić solą i pieprzem (zapewne wystarczy pieprz, bo bryndza jest słona).
Masą napełnić podsmażone kapelusze, każdy z wierzchu posypać parmezanem, a naczynie umieścić w piekarniku na 12-15 minut.
Smacznego :-)
Ja z kolei przyssałabym się do tych pieczarek, bo wyglądają bardzo pysznie.
OdpowiedzUsuńNie krępuj się :-) Ale uprzedzam - są bardzo sycące...
UsuńBardzo lubie takie grzyby, zwlaszcza, jesli czesc nadzienia stanowi ser z niebieska plesnia :)
OdpowiedzUsuńRodzaj sera i kolor pleśni według uznania :-) Z każdym na pewno smakują wybornie.
UsuńWyglądają na prawdę bardzo smacznie:)i aż trzy rodzaje sera:) mega wypas:)
OdpowiedzUsuń