Niebo i Ziemia - Himmel und Erde (Himmel un Ääd). Bardzo
znana potrawa w Niemczech i Austrii. Nazwa ma związek ze słowem Apfel -
jabłko. Niebem jest to jabłko na drzewie, a Ziemią to rosnące pod
ziemią, czyli Erdapfel (ziemniak, dosłownie jabłko ziemne).
Są
to po prostu dwa rodzaje puree - ziemniaczane i jabłkowe. Nie ma zasad
odnośnie tego, czy mają one być wymieszane ze sobą przed podaniem.
Wersja z gotowym musem jest zwykle jednak mieszana.
W
Nadrenii, jedzona najczęściej z odpowiednikiem naszej kaszanki, robiona
jest tradycyjnie tylko ze świeżego jabłka. Chodzi o to, aby jabłko nie
zostało całkowicie rozgniecione i "jabłkowa" cześć potrawy nie była
idealnie gładka. W innych Landach stosuje się często gotowy mus
jabłkowy. W Meklemburgii zamiast jabłka stosuje się gruszkę.
Potrawa
pyszna nawet jako samodzielne danie. Dzięki lekko winnemu smakowi -
jest doskonałym dodatkiem do tłustych potraw z mięs i podrobów. Pasuje
więc do kaszanki, wątróbki, boczku czy też żeberek.
Składniki (2 osoby):
- 350 g obranych ziemniaków
- 350 g jabłka (winnego)
- 70 g boczku
- 1 mała cebula
- odrobina mleka i łyżka masła do puree ziemniaczanego
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa - do smaku
- ćwiartka cytryny
- oliwa z oliwek do smażenia
- do podania tradycyjnie: kaszanka lub smażona kiełbasa
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Jabłko
obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. Skropić
sokiem z cytryny, aby nie ciemniało. Cebulę pokroić w ósemki, a boczek w
paski.
Na patelni
rozgrzać oliwę. Na niej zrumienić boczek i cebulę. Dodać jabłko, podlać
odrobinę wodą i dusić, aż jabłko zacznie się rozpadać. Rozgnieść je
wówczas trochę drewnianą łyżką na patelni. Zasadą jest, aby jabłko nie
było dokładnie rozgniecione jak gotowy mus :-)
Jeśli
ktoś ma gotowy mus jabłkowy, może po prostu dać go na patelnie i
podgrzać z boczkiem i cebulą. Doprawić ewentualnie trochę cukrem - jeśli
jabłko było bardzo kwaśne.
Ziemniaki
odcedzić, dolać odrobinę mleka i łyżkę masła, rozgnieść na puree.
Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Puree ziemniaczane i jabłkowe podawać obok siebie na talerzu (tak ładniej wygląda) lub wymieszać ze sobą przed nałożeniem.
Jak wcześniej wspomniałem podawać ze smażoną kaszanką, smażoną kiełbasą lub z czym tam chcecie.
Smacznego :-)
Entuzjastów ziemniaków zapraszam również na Lepenice - ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem
Entuzjastów ziemniaków zapraszam również na Lepenice - ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem
Bardzo ciekawe - o ile kaszankę często łączy się z jabłkiem, to nie pomyślałabym o połączeniu z jabłkiem ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńWątróbkę też często się łączy z jabłkiem. Obiecuję sobie takie połączenie od lat i kończy się zawsze na cebulce. Siła przyzwyczajenia ;-)
UsuńInteresujące połaczenie, nietypowe...lubię odwiedzać twój blog, bo zawsze znajde coś nowego, czego wcześniej nie znałam.
OdpowiedzUsuńPodniosłaś poprzeczkę, muszę się starać jeszcze bardziej :-)
Usuńto coś dla mnie, oczywiście jako samodzielne danie :-)
OdpowiedzUsuń