Kolejna wytrawna propozycja z kategorii muffinek - wersja na jeden kęs hiszpańskiej ziemniaczanej tortilli. Pyszne, pachnące i szybkie w przygotowaniu. Czego chcieć więcej???
Składniki (6 sztuk):
- 75 g mrożonego groszku
- 40 g szynki (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej)
- 250 g obranych, ugotowanych ziemniaków
- 1/2 zółtej cebuli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 duże jajka
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżki drobno startego parmezanu
- 60 ml mleka
- oliwa do smażenia
- masło do smarowania formy
- sól, pieprz - do smaku
Blaszkę nasmarować masłem i włożyć do lodówki, piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (górna i dolna grzałka).
Ziemniaki pokroić w kostkę ok. 1 cm. Mrożony groszek przelać wrzątkiem na sitku.
Cebule pokroić w małą kostkę i zeszklić na oliwie. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli. Dodać ugotowane ziemniaki, groszek, pokrojone w kostkę pomidory i szynkę. Chwilę podsmażyć.
Wymieszać jajka z mlekiem i serem. Doprawić solą i pieprzem, a następnie wymieszać ze składnikami z patelni. Nałożyć masę do formy i piec ok. 30 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i trzymać formę z muffinami przez 10 minut w otwartym piekarniku. Wyciągnąć blaszkę, trochę przestudzić i można wyciągać babeczki z formy.
Smacznego :-)
Zapraszam również do wypróbowania Muffinek à la Focaccia .
pyszne.
OdpowiedzUsuńMuffinki tortillowe, to rozumiem ;)
OdpowiedzUsuń28 yrs old Research Nurse Danielle Linnock, hailing from Dolbeau enjoys watching movies like "Awakening, The" and Sketching. Took a trip to Historic Centre of Guimarães and drives a Ferrari 250 GT LWB California Spider. sprawdz ta witryne
OdpowiedzUsuń