Stanowiąca świetną przekąskę mała wariacja na temat focacci,. Muffinki tak mi posmakowały, że wkrótce wezmę się za klasyczną wersję tego pieczywa.
Składniki (12 muffinek):
- 400 g mąki pszennej
- 22 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- ok. 200 ml letniej wody
- oregano
- rozmaryn
- 1 ząbek czosnku
- opcjonalnie - kilkanaście czarnych oliwek, suszone pomidory
- oliwa z oliwek
Z mąki, drożdży, soli, cukru i wody wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni (górna i dolna grzałka). Blaszkę do muffinek wysmarować oliwą - nie stosować papilotek.
Z oliwy, przeciśniętego czosnku i ziół przygotować marynatę. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować kulki i umieścić w gniazdach na blaszce. Do babeczek można powciskać oliwki lub pomidorki. Odstawić przykryte na 5 minut. Posmarować obficie muffinki marynatą i wstawić do pieca. Piec 10-12 minut, aż się lekko zrumienią. Potem wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić je jeszcze na 5 minut w piekarniku.
Te muffinki, podobnie jak focaccia, zdecydowanie najlepsze są na ciepło. Świetnie smakują z marynowanym camembertem, maczane w aromatycznej marynacie. Na drugi dzień zrobiłem sobie z nich po prostu kanapkę. Bardzo smakowita.
Smacznego :-)
Przeurocze! Uwielbiam wytrawne muffinki:)
OdpowiedzUsuńCiekawa alternatywa dla focacci - pewnie bardzo smaczne, a mniej roboty niż przy klasycznej wersji. Ja chętnie zrobiłabym je z pomidorkami koktajlowymi i grubo mieloną solą morską.
UsuńJeśli się skusisz na camembert to zrób do tego muffinki. Pasują do siebie :-)
UsuńJa tez je zrobię z pomidorkami, ale dopiero w sezonie jak będą miały smak. Na razie z tym jest ciężko...
Soli nie daję, bo i tak bym ją zrzucał. Zupełnie jak z cukrem pudrem - zawsze zdmuchuję :-)
Przyznam się, że jeszcze nigdy nie robiłam/próbowałam muffinek na nie-słodko. Chyba najwyższy czas - Twoje wyglądają bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńJa lubię wytrawne muffinki. Słodkie też oczywiście :-)
UsuńZ wytrawnych lubię też takie "a la pizza" z kawałkami żółtego sera w cieście, pomidorkami i oliwkami. Mniamuśne...
świetnie wyrośnięte, chyba się skuszę i coś w tym stylu upiekę, doskonała przekąska do pracy :-)
OdpowiedzUsuńCiasto wyrasta bardzo szybko, a w piecu to miałem wrażenie, że wyjdą z formy :-)
Usuń30 year-old Community Outreach Specialist Xerxes Croote, hailing from Fort Erie enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Magic. Took a trip to Durham Castle and Cathedral and drives a Bugatti Veyron 16.4 Grand Sport. sprawdz
OdpowiedzUsuń