Bardzo smaczne danie kuchni czeskiej. Może być daniem samodzielnym - smakuje wybornie z maślanką. Doskonale pasuje również jako dodatek do wszelkiego rodzaju wieprzowiny - polędwiczek, schabu czy golonki. Świetna alternatywa dla zwykłych ziemniaków, tym bardziej w czasie, kiedy do świeżych one nie należą. W oczekiwaniu na młodziutkie kartofelki spróbujcie koniecznie :-)
Podane składniki wystarczą na 2 dania lub 4 przystawki.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 200 g kapusty kiszonej
- 450 g obranych ziemniaków
- 100 g boczku
- 1 łyżka śmietany
- szczypta kminku
- sól, pieprz - do smaku
Pół cebuli pokroić w drobną kostkę, a drugą połowę w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, kapustę posiekać, a ziemniaki ugotować.
W rondlu rozgrzać łyżkę masła, zeszklić w nim cebulę (w kostkach), dodać kapustę i doprawić kminkiem. Podlać wodą i dusić do miękkości. Chwilę przed końcem duszenia odkryć garnek i odparować płyn.
Ugotowane ziemniaki ugnieść z łyżką śmietany na puree i wymieszać z kapustą. Doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć lekko boczek, a następnie dodać cebulę (w półplasterkach). Smażyć, aż cebula będzie gotowa.
Na talerz nałożyć ziemniaki z kapustą i "okrasić" boczkiem z cebulą.
Smacznego :-)
Oooooł jeeeea! :D Same dobrości ;)
OdpowiedzUsuńwyglądaja pysznie ;]
OdpowiedzUsuńwydaje mi się, że często takowe robię, ale nie myślałam, że mają swoją nazwę.
Chyba, w znakomitej większości przypadków, nasze "wynalazki" zostały już wcześniej gdzieś, przez kogoś wynalezione :-)
UsuńPyszności! Wygląda przesmacznie. Kalorycznie, ciężko, ale jak się oprzeć? :)
UsuńW dobrej kuchni podobno kalorie nie istnieją ;-) I czasami po prostu nie powinno się opierać, bo to dopiero niezdrowe :-)
Usuń