17 marca 2012

Krokiety ziemniaczane - Erdäpfelkroketten

Doskonały dodatek do mięs z sosem i duszonych warzyw, dość często podawany w kuchniach niemieckiej i austriackiej. Smakuje również jako przystawka z sosem Remoulade lub pikantną salsą. Masę ziemniaczaną można wzbogacić drobno startym parmezanem.





Składniki (16-18 krokietów):


  • 500 g obranych ziemniaków
  • 90 g mąki krupczatki
  • 90 g mąki pszennej
  • 20 g kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • bułka tarta do panierowania (drobna)


Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dobrze odparować i wystudzić (najlepiej zrobić to kilka godzin wcześniej). Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem, wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolite ciasto.
Uformować z ciasta krokiety i panierować je w drobnej bułce tartej. Smażyć na oleju, aż z każdej strony będą złote.
Smacznego :-)

Przepis pochodzi z książki Die oberösterreichische Küche.



3 komentarze:

  1. Świetny dodatek do dań - alternatywa dla kopytek czy chociażby zwykłych, ugotowanych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie skorzystałam dziękuję bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  3. 35 yrs old Senior Developer Hamilton Simnett, hailing from Westmount enjoys watching movies like The Derby Stallion and Whittling. Took a trip to Heritage of Mercury. Almadén and Idrija and drives a S40. przeczytaj recenzje

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu :-)
Dziękuję za pozostawienie Twojej opinii. W miarę możliwości odpowiem na każdy (podpisany imieniem lub nickiem) komentarz...