Kolejna propozycja z książki, z której zrobiłbym najchętniej wszystko. Mowa o The Hairy Bikers' Perfect Pies . Tarta z ziemniaków w plasterkach, z porem i szynką w delikatnym, śmietanowym sosie. Trzeba zwrócić uwagę na rodzaj śmietany. Powinna być to bardzo tłusta i gęsta śmietana. U nas można wykorzystać np. śmietanę 36 % Piątnicy lub 30 % Presidenta. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 150 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 kg mącznych, obranych ziemniaków
- 25 g masła
- 2 średnie pory (białe i jasnozielone części)
- 200 g wędzonej szynki
- 400 g gęstej śmietany 36% lub 30 % (nie kremówki)
- świeżo starta gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku
- opcjonalnie - 50 g startego żółtego sera
Zagnieść ręcznie lub przy pomocy malaksera kruche ciasto. Szczegóły dotyczące wykonania kruchego ciasta można znaleźć w poście dotyczącym tarty porowo-ziemniaczanej.
Rozwałkowane ciasto umieścić w formie do tarty (średnica ok. 25 cm), dokładnie docisnąć boki, w taki sposób, aby ciasto wystawało 4 mm ponad krawędź blaszki. Przykryć blaszkę z ciastem folią i umieścić na 30 minut w lodówce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni (górna i dolna grzałka).
Zagotować w szerokim garnku wodę. Ziemniaki pokroić na plastry o grubości 5 mm i wrzucić je do gotującej się wody. Doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować 5 minut. Po tym czasie ziemniaki odcedzić i przelewać zimną wodą, aż całkiem się schłodzą.
Pokrojony w półplasterki por poddusić na maśle, aż zmięknie, ale nie zarumieni się (ok. 5 min). Szynkę pokroić w grubszą kostkę.
Przygotować sos - ze śmietany, sporej ilości gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Ziemniaki nie były wcześniej doprawiane, wiec wchłoną przyprawy.
Wyciągnąć blaszkę z ciastem z lodówki. Ułożyć na spodzie warstwę ziemniaków, na to pora i szynkę. Rozsmarować warstwę sosu. Następnie ponownie ułożyć ziemniaki , pora i szynkę. Znów posmarować sosem. Ułożyć ostatnią warstwę ziemniaków i posmarować resztą sosu, aby wniknął miedzy warstwy warzyw.
Piec 45-55 minut (piekłem 50), aż wierzch tarty ładnie się zarumieni i ziemniaki będą miękkie. Opcjonalnie proponuję na 5 minut przed końcem pieczenia posypać jej wierzch tartym serem. Ja uwielbiam zapieczony ser, wiec nie mogłem się powstrzymać.
Po wyciągnięciu z piekarnika pozwolić odpocząć tarcie około 10 minut. To spowoduje, że sos śmietanowy stężeje. Smacznego :-)
Zapraszam również na inne tarty:
Quiche lorraine
Quiche lorraine
Czyli mówisz, że warto kupić tę książkę? Mam już od dawna na swojej liście na Amazon i teraz będę składała jakieś zamówienie (wybranie tylko 3-4 książek graniczy z cudem!). Uwielbiam wszystkiego rodzaju tarty i paje, więc może się skuszę!
OdpowiedzUsuńJest naprawdę bombowa, zawiera cała masę smakołyków (również tych słodkich :-))
UsuńW tym tygodniu coś jeszcze o niej napiszę.
1 marca wychodzi też ich nowa książka "The Hairy Bikers' Big Book of Baking". Mam na nią ogromną chęć, ale nie kupię tylko jej (przyczyny praktyczne - koszt przesyłki i faktyczne - tak jak piszesz, nie da rady kupić jednej, bo chce się mieć wszystkie)
Chyba ją kupię, już dodałam do koszyka. Ja mam to szczęście, że przez część roku mieszkam w Anglii, więc mam darmową wysyłkę. Potem tylko trzeba dobrze spakować walizki ;)
UsuńMasz szczęście, bo masz dostęp do oryginalnych składników. Ja muszę szukać zamienników, ale Polak potrafi ;-)
UsuńDo Polski wysyłają gratis od 25 funtów. To nie problem zgromadzić 2-3 książki. Problem jest jak w koszyku masz już 6 i nie wiesz, którą wyrzucić :-)
Bardzo smakowita tarta
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuńbardzo lubię zapiekanki ziemniaczane, więc tarta jak znalazł :) przypieczony wierzch i kremowe wnętrze.. mmm :)
OdpowiedzUsuńKiedyś wcinałem namiętnie zapiekanki ziemniaczane. Teraz mam fazę tart, ale ziemniaki w tarcie tez są doskonałym pomysłem - zarówno jako puree jak i w kawałkach...
Usuń